Якщо Кабмін не погасить борги, у містах будуть змушені підвищити ціни на проїзд — заява мерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо Кабмін не погасить борги, у містах будуть змушені підвищити ціни на проїзд — заява мерів

Казна та Політика
506
З 2016 року держава не виконує норму Конституції щодо компенсації витрат з місцевого бюджету, які виникли внаслідок рішень державної влади. Зокрема, не компенсує громадам кошти за перевезення пільгових категорій пасажирів у громадському транспорті.
У свої заяві Асоціація міст України закликала уряд виправити цю ситуацію.
«Всупереч конституційним нормам, з 2016 року держава відмовилась фінансувати гарантовані законами пільги, зокрема пільгу на проїзд. Таким чином, вона переклала свої обов’язки на органи місцевого самоврядування без надання їм додаткових джерел доходів. Водночас, пільги, гарантовані державою, повинні передбачати собою стовідсоткове фінансування за рахунок коштів з державного бюджету», – йдеться у заяві.
Асоціація міст України наголосила на тому, що відсутність компенсацій шкодить громадам.
«Громади щороку витрачають мільярди гривень на забезпечення жителям гарантій, встановлених Державою. Це призводить до недофінансування інших соціально значущих сфер, зокрема освіти, охорони здоров’я та соціального захисту населення. Ця ситуація також призводить до деградації транспортної системи міста, неможливості повноцінно забезпечити транспортну доступність громадян до закладів першочергової потреби: шкіл, аптек, лікарень, продуктових магазинів», – зазначають мери міст.
В АМУ закликали Кабмін погасити заборгованість, адже без цих коштів міським головам доведеться підняти ціни.
«Тому, органи місцевого самоврядування закликають Уряд передбачити в державному бюджеті кошти на фінансування пільг на проїзд та погасити борги за компенсацію у попередніх роках. У разі невиділення в державному бюджеті необхідних коштів, органи місцевого самоврядування будуть змушені підняти ціни на проїзд у громадському транспорті, щоб забезпечити стабільний транспортний зв’язок на територіях громад», – підкреслили у заяві.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на Finance_ukr та першими дізнавайтесь про новини у світі фінансів 🤫
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас