Названо умови підвищення гарантованої суми за вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо умови підвищення гарантованої суми за вкладами

Кредит&Депозит
14861
Низький рівень суми державної гарантії за вкладами та існування «Ощадбанку» поза єдиною системою гарантування — ці фактори, на думку експертів, стримують сьогодні якісний розвиток банківської сфери та економіки країни.
У той же час для вирішення цих задач важливо зробити ще один крок — реструктурувати борг Фонду гарантування перед державою, який виник внаслідок банківської кризи 2014−2017 років.
Тоді кредитні гроші були залучені у Мінфіну та НБУ для термінових виплат вкладникам банків-банкрутів. До 2031 року Фонд гарантування повинен перерахувати державі 111 млрд грн, із яких 64 млрд грн — нараховані відсотки. Весь цей комплекс питань — реструктуризацію боргу, підвищення суми держгарантії за вкладами та приєднання до системи Ощадбанку — враховує комплексний законопроєкт, який може бути поданий на розгляд Верховної Ради найближчим часом.
«Якщо стоїть завдання вирішити проблеми системно і поліпшити ситуацію в цілому в банківській системі, то я б це робив комплексно. Що ж до підвищення суми гарантування в Україні – це давно назрілий крок, її потрібно збільшити щонайменше удвічі», — вважає економіст Ерік Найман.
Про те, що сума державної гарантії за вкладом в Україні потребує перегляду, говорять уже кілька років поспіль. Останнє підвищення було в 2012 році, відтоді гривня знецінилася втричі. І сьогоднішні 200 000 гривень — близько 7000 доларів в еквіваленті – вже не відповідають сучасним реаліям.
Фонд гарантування має намір поетапно підвищити гарантію за вкладами до 400 000, а згодом і до 600 000 грн. Однак це можливо тільки після розв’язання проблеми боргів установи перед державою.
«Реструктуризація боргів Фонду гарантування дозволить підвищити суму гарантії і розширити сферу дії системи гарантування вкладів — зокрема, безболісно приєднати до неї Ощадбанк. Для цього потрібні законодавчі зміни, які мають прийматися „одним пакетом“. Це також одне із зобов’язань України в межах співпраці з МВФ», — каже Олена Нужненко, фіндиректор ФГВФО.
Рада з фінстабільності ухвалила торік План реструктуризації боргів Фонду гарантування, який відкриває шлях до підвищення гарантії та приєднання до системи Ощадбанку. Комплексний законопроєкт, який враховує всі ці три важливі питання, Верховна Рада може розглянути уже найближчим часом.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас