Тимчасове обмеження виїзду за кордон для неплатників аліментів: що варто знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасове обмеження виїзду за кордон для неплатників аліментів: що варто знати

Особисті фінанси
449
Відділи державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції обмежили виїзд за межі України через заборгованість зі сплати аліментів 3127 особам.
Про це повідомила пресслужба відомства.
Підстава для обмеження. Відповідно до ЗУ “Про виконавче провадження” за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці (3 місяці для батьків тяжкохворої дитини), державний виконавець виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України.
Як це відбувається. Постанова державного виконавця про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України готується на бланку відповідного органу державної виконавчої служби, підписується виконавцем та скріплюється печаткою. Не пізніше наступного робочого дня з дня її винесення надсилається сторонам до відома.
Після закінчення строку для оскарження постанова направляється до виконання на адресу Державної прикордонної служби України. Прізвище боржника вносять до відповідного списку і він перебуває на контролі в Держприкордонслужбі, яка встановлює тимчасове обмеження на перетин кордону України вказаною особою.
Як діяти, коли обмежують виїзд безпідставно. Якщо боржник виконує свої зобов’язання, тобто погашає заборгованість у повному обсязі, він знімається з контролю прикордонною службою на підставі постанови держвиконавця про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України.
Рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку. Суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.
Інші санкції. До неплатників аліментів, у яких сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів більше ніж 4 місяці (та 3 місяці для батьків тяжкохворої дитини), застосовуються також тимчасові заборони у праві керувати транспортними засобами, праві користуватись зброєю та праві полювати.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас