Як не натрапити на шахраїв при купівлі квартири «з рук» — поради експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не натрапити на шахраїв при купівлі квартири «з рук» — поради експерта

Нерухомість
2445
Юрист, керівник проєкту «Онлайн-сервіс юридичної підтримки нерухомості «Monitor. Estate» Володимир Копоть в ефірі Українського радіо розповів, як купити нерухомість на вторинному ринку і не натрапити на шахраїв та які переваги вторинного житла перед новобудовами.
Що робити, аби при купівлі квартири не натрапити на шахраїв:
  • для того, щоб безпечно купити квартиру, треба в першу чергу звернути увагу на продавця: хто продає, чому, дізнатись історію самого об’єкту, як він купувався, чи її дарували, отримували у спадщину. Треба дивитися документи, які пропонують вам на підписання, та перевіряти саму схему продажу, яку пропонує продавець.
Як перевірити документи на квартиру:
  • це може зробити нотаріус, але лише тоді, коли ви приходите вже з пакетом документів на угоду. Тоді він відкриває розділи, де зареєстрована нерухомість, і передивляється, що там зазначено;
  • перевірити житло можуть юристи та сам покупець, адже ціла низка реєстрів є у відкритому доступі. «Маючи електронний цифровий підпис, заходимо у реєстр і перевіряємо, чи є обтяження, обмеження. Але цього мало, тому що, на жаль, в реєстрах немає історії, тобто як саме набував продавець це майно. Це дуже важливо, тому продавець має надати вам правоустановчі документи. Крім витягу з реєстру, це можуть бути договір купівлі-продажу, заповіт, прийняття спадщини, номер дарування і таке інше», — каже експерт.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

  • якщо на квартиру є якісь обтяження, це реально перевірити. «І якщо є певні факти, то я би радив клієнту шукати інше помешкання. Адже ситуації є різні: якщо є питання в документах, які можна недорого вирішити, а ціна квартири хороша, то треба зважити на те, скільки піде на процес погашення документів. Друга історія — це порахувати, чи воно вам вигідно. Але якщо ви не хочете зв’язуватись з головним болем, то краще не купувати», — радить Копоть.
Як відрізнити фальшиві документи:
  • багато документів видаються на однотипному бланку;
  • якщо ж говорити про різноманітні приватизаційні документи з БТІ, які видавали до 2013 року, тут треба фахівець, який стикається з цим кожного дня і знає, як вони виглядають, які там мають бути печатки і хто був підписантом цих документів.
Найпоширеніші приклади шахрайських схем з нерухомістю:
  • перше, що впадає в очі – це продаж за довіреністю, коли продавець каже, що не може приїхати, бо хворий чи за кордоном, і є особа-представник;
  • друга схема — це підробка документів, коли реальний власник навіть не знає, що його квартира буде відчужуватися. Це відбувається, коли підробляють договори купівлі-продажу, нотаріальні бланки, які давно були списані. Але це можливо лише в спайці з «чорними» нотаріусами та реєстраторами;
  • третій варіант шахрайства — це коли не показують весь ланцюжок спадкоємців або третіх осіб, які претендують на цю квартиру. Тоді вже треті особи пред’являють свої претензії до нового власника у судовому порядку.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас