Що робити, якщо нарахування в платіжці за газ не відповідають спожитому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо нарахування в платіжці за газ не відповідають спожитому

Особисті фінанси
1961
Якщо Ви отримали платіжку за спожитий газ і нараховане не відповідає спожитому, не варто лишати все як є.
Про це пише Координаційний центр з надання правової допомоги.
“Комерційний облік послуг з постачання та розподілу газу у багатоквартирному будинку здійснюється встановленими в житлових і нежитлових приміщеннях вузлами обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання послуги в квартирах”, – розповідає начальник Василівського бюро правової допомоги Валентин Лопухов.
Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл газу на території, оснащують споживачів природного газу — фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу або за свій рахунок, або за кошти місцевого бюджету.
Поряд з цим, люди можуть самостійно встановити індивідуальні лічильники з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які сплачують за тарифом на розподіл газу. А співвласники багатоквартирного будинку можуть давати згоду тільки на встановлення загальнобудинкового лічильника, а не на здійснення обліку за його показами.
Приклад. До Василівського бюро правової допомоги звернулась мешканка одного з багатоквартирних будинків, оснащених загальнобудинковим лічильником природного газу.
За лютий газопостачальник нарахував їй (за двох зареєстрованих в квартирі осіб, при наявності однієї газової плити) 38 м3 спожитого газу. І це є порушенням прав споживача.

Як ви платитимете за газ з 1 травня 🔥

“На жаль, на сьогодні у будинках, які оснащені загальнобудинковими лічильниками, облгази нараховують людям саме за їх показами. Річ у тому, що вони ігнорують норми профільних законів і користуються виключно підзаконними актами нижчого порядку, зокрема, Кодексом газорозподільних систем”, – каже Лопухов.
Що радить експерт:
  • за законом облік спожитого природного газу повинен відбуватись за показами саме індивідуальних лічильників, а загальнобудинковий лічильник газу у багатоповерхівці не зобов’язує мешканців здійснювати оплату за його показами;
  • споживач має законне право при наявності загальнобудинкового лічильника та відсутності індивідуального оплачувати за газ за встановленими нормами споживання газу, що передбачені Постановою Кабміну № 143. Згідно з цими нормами, при відсутності квартирного лічильника газу на одного мешканця квартири при наявності однієї газової плити й відсутності централізованого гарячого водопостачання припадає 5,39 м3 газу на місяць.
Як свідчить судова практика, звернення до суду є дієвим способом захисту порушеного права споживача.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас