Експерти дали прогноз курсу гривні на літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти дали прогноз курсу гривні на літо

Особисті фінанси
14198
Курс гривні залишатиметься відносно стабільним, проте певний ризик може з’явитися влітку — під час активного туристичного сезону.
Що відбуватиметься з курсом валют, розповіли економічні експерти.
Андрій Новак вважає, що за сьогоднішніх обставин Нацбанк міг би зміцнити курс гривні. За його словами, наразі немає ризиків для курсу гривні. Цьому сприяє низка факторів, зокрема, завдяки коронавірусу за останній рік в Україні збалансувалася зовнішня торгівля: дещо впав експорт, лише на 2%, і значно впав імпорт — на 12%.
«І таким чином у нас відбулося значне зменшення негативного торгового сальдо: з -10 млрд доларів у 2019 році до -5 млрд дол. у 20-му році. Враховуючи ще й зовнішню торгівлю послугами, у нас практично збалансувалася загальна зовнішня торгівля. А зовнішня торгівля — це база для загального валютного балансу, до якого додаються ще й прямі фінансові потоки, тобто відтік і приплив валют. За рахунок припливу валют від наших трудових мігрантів, який майже не змінився, незважаючи на коронавірус, і за рахунок прямих валютних приток від різних джерел, в цілому, у нас зведений платіжний баланс плюсовий. Тобто, за бажання, Нацбанк зараз зміг би зміцнювати курс гривні, якби у нас була відповідна стратегія. Але, на жаль, у нас стратегія так званого плаваючого курсу, хоча насправді це не стратегія, а навпаки — самоусунення Нацбанку від курсової політики, хоча це одна з головних його функцій», — вважає Новак.
Що стосується прогнозів на літній період, то багато чого буде залежати від того, де зможуть відпочивати українці.
«У літній період дуже багато залежатиме від того, якими будуть і чи взагалі будуть ті обмеження щодо перетину кордону в тих країнах, де українці традиційно проводять свої відпустки, Це Туреччина, Єгипет, Європа. Якщо обмеження діятимуть, то туристичний потік за кордон буде значно меншим, а це означає, що українці проводитимуть відпустки в Україні, а для цього потрібні гривні. Тому це ще більше сприятиме зміцненню гривні. Якщо цих обмежень не буде, або вони будуть мінімальними, тоді зголоднілі за минулий рік українці скористаються цією можливістю, а для цього вже потрібні інші валюти. І тоді вже можна очікувати попиту саме на іноземні валюти. У цей період з’являться невеликі ризики для курсу гривні, але, в цілому, рано чи пізно Україна передоговориться з МВФ, і ми отримаємо, може, кілька траншів, і тоді ризики щодо курсу гривні відпадуть», — вважає експерт.
Економіст Олексій Плотніков також вважає, що зараз ситуація стабільна, проте передбачає деякі коливання курсу національної валюти.
«Я не прогнозую нічого карколомного на цей сезон. У нас є річний курс 29,2, який прописаний в бюджеті. Швидше за все, Уряд зробить все, щоб цей курс зберігався. Тобто щоб був середній річний саме на цьому параметрі. І середній річний повинен виконати програму державного бюджету. А бюджет у нас планувався під 29,2. Тому для бюджету, для того щоб було комфортно уряду, він буде утримуватися. А оскільки зараз він дещо кращий, ніж 29,2, то, в принципі, я не виключаю, що до грудня-січня місяця він може досягти і показника 30. Але середній буде 29,2. Я не бачу будь-яких причин, щоб в травні і влітку з ним щось відбувалося. Швидше за все, він буде на тому ж рівні, що і зараз», — вважає Плотніков.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас