Державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Казна та Політика
476
Конституцією України передбачено, що батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей та непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги. І це незалежно від того, перебувають вони у шлюбі чи ні.
Про це пише Координаційний центр з надання правової допомоги.
Тимчасова допомога від держави призначається дітям віком до 18 років у випадках, коли:
  • є відомості про одного з батьків (платника аліментів), які внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, його визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.
Тимчасова допомога призначається та виплачується управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків, який утримує дитину.
Перелік документів, які необхідно подати для призначення допомоги:
  • заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).
Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:
  • рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
  • довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання одного з батьків дитини не встановлено.
Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається органом соціального захисту населення протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.
Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами.
Розмір допомоги. Розраховується розмір тимчасової допомоги як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас