Прибуток українських банків впав на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток українських банків впав на третину

Казна та Політика
937
У січні-березні 2021 року банки отримали 10,9 млрд грн чистого прибутку. Це на 32% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року, коли банківський сектор заробив понад 16 млрд грн, але істотно більше, ніж у попередньому кварталі, коли чистий фінансовий результат банків становив 2,1 млрд грн.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку.
«Основним чинником, що стримував зростання прибутковості сектору в І кварталі, були зміни справедливої вартості цінних паперів», — пояснюють у Нацбанку.
Сукупний результат від операцій купівлі-продажу та переоцінки був «мінус» 5,1 млрд грн порівняно з позитивним результатом у 7,7 млрд грн у І кварталі 2020 року. Водночас обсяги сформованих банками резервів під очікувані збитки в січні-березні зменшилися на 58,3% р/р до 2 млрд грн.
Для порівняння, у 2020 році банки за аналогічний період сформували резерви на 4,7 млрд грн. Поступове відновлення попиту на банківські послуги за триваючого зниження вартості фондування позитивно позначилося на процентних доходах банків.
Чистий процентний дохід у річному вимірі зріс на 21,9% порівняно з 6,8% р/р торік. Зростання безготівкових операцій дозволило збільшити чистий комісійний дохід за січень-березень на 15,1% р/р, за аналогічний період 2020 року він зріс на 7,9% р/р.
Обсяги чистих процентних та комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків.
Прибуток сектору став менш концентрованим: п’ять найприбутковіших банків сформували 57% прибутку порівняно з 83% за підсумками 2020 року.

Довідка Finance.ua:

ТОП-5 найприбутковіших банків України:
  • ПриватБанк — 2,12 млрд грн чистого прибутку;
  • Райффайзен банк Аваль — 1,47 млрд грн;
  • ПУМБ — 1,18 млрд грн;
  • Альфа-Банк — 1,05 млрд грн;
  • Універсал Банк — 1 млрд грн.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас