Уряд змінив схему орендної плати за державне майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд змінив схему орендної плати за державне майно

Нерухомість
237
У середу, 28 квітня, Уряд прийняв постанову «Деякі питання розрахунку орендної плати за державне майно».
Про це повідомляється на Урядовому порталі.
Так, закон про оренду, введений в дію 1 лютого 2020 року, змінив категорії орендарів, які мають право отримувати в оренду державне майно на пільгових умовах (без аукціону), за орендними ставками, які визначаються Кабінетом Міністрів України.
Крім того, Закон встановив, що перше продовження будь-яких договорів, у тому числі комерційних, відбувається без аукціону за ставками оренди, які визначаються Кабінетом Міністрів. Саме на виконання цих вимог і була ухвалена постанова.
Що змінюється:
  • скорочується число цільових призначень, внаслідок чого вирівнюються умови, в яких працюють орендарі на схожих або тотожних ринках, чим досягається ефект запобігання викривленню конкуренції через невиправдане надання орендних пільг;
  • зменшуються орендні ставки для деяких соціально важливих видів діяльності, зокрема, приватної освіти (зменшення ставки у три і десять разів для приватних шкіл і приватних дошкільних закладів освіти, відповідно), для орендарів, які залучають молодь до занять спортом (зменшення з 17 до 3 відсотків).
Дана постанова затверджує Методику та вносить зміни до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна. Зокрема:
  • запроваджується програма стимулювання інвестицій у відновлення занедбаних пам’яток архітектури. Орендарі, які забезпечили таке відновлення та завершили реставраційні роботи на об’єкті оренди, отримають право на додаткові орендні пільги. Якщо метою використання об’єкта є створення закладу освіти або музею, оренда зменшується до однієї гривні за квадратний метр на місяць. У залежності від розміру інвестиції у реставраційні роботи строки оренди можуть сягати від 15 до 49 років;
  • уточнюються підходи до визначення гарантійного внеску для участі в аукціоні: його розмір підвищується за участь в аукціоні на привабливі об’єкти оренди (зокрема, в пасажирських терміналах аеропортів), і зменшується, якщо об’єкт великої площі розташований поза межами обласних центрів або міст;
  • спрощується процедура надання звільнень і знижок для орендарів, які потерпають від карантинних обмежень, зокрема, такі орендарі отримують знижку на підставі заяви без необхідності внесення змін до договорів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас