У Міжнародний арбітраж надійшов перший позов проти України через «зелений тариф» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міжнародний арбітраж надійшов перший позов проти України через «зелений тариф»

Енергетика
836
Міністерство юстиції отримало повідомлення від імені компанії Modus Energy International BV про арбітраж проти держави Україна в зв’язку з порушенням (на думку позивача) договору до Енергетичної хартії (1994).
Про це повідомляє Finbalance.
Як пише видання, Modus Energy International BV є єдиним власником компаній – операторів сонячних електростанцій ТОВ Солар Залуква, ТОВ Болохівський Солар Парк 1, ТОВ Болохівський Солар Парк 2.
Компанія-позивач зазначає, що інвестувала в галузь відновлюваної енергетики в Україні в рамках правового режиму регулювання сфери сонячної енергетики, затвердженого Законом України від 20 лютого 2003 № 555-IV «Про альтернативні джерела енергії».
Серед інших переваг інвестування, в розумінні позивача, було те, що держава бере на себе зобов’язання купувати «зелену» сонячну енергію за ціною 0,1502 євро / кВт-година від електростанцій, введених в експлуатацію до 31 грудня 2019 року, і не змінювати цей тариф до 2030 року.
У серпні 2019 зазначені компанії-оператори СЕС підписали договір купівлі-продажу електроенергії з державним підприємством Гарантований покупець, а в грудні 2019 року отримали підтвердження від регулятора, що що вся електроенергія, вироблена зазначеними СЕС, буде купуватися по «зеленому» тарифу до 1 січня 2030 року.
Також позивач посилається на те, що листом НКРЕКУ від 24 квітня 2019 року було підтверджено покупку електроенергії від СЕС потужністю більше 10 МВт, побудованих до кінця 2019 року, щодо застосування коефіцієнта 2,79.
У той же час в травні минулого року позивачеві запропонували підписати Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким «зелений» тариф підлягає зниженню ретроспективно в обмін на погашення заборгованості ДП ГарПок перед виробниками електроенергії.
На такі умови позивач не погодився, в результаті чого умови запропонованого Меморандуму про взаєморозуміння (Зниження ставки «зеленого» тарифу на 15% і встановлення вимоги про повної оплати балансової вартості) було закріплено Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, додає видання. Закон набув чинності 21 липня 2020 року.
На думку позивача, ГарПок змусив його дочірні компанії підписати додаткову угоду до договору купівлі-продажу шляхом здійснення загроз (в разі відмови від підписання додаткової угоди розглядати це як ініціювання процедури розірвання договору купівлі-продажу).
Компанія просить арбітражний суд стягнути з України фінансові збитки, які за попередньою оцінкою становлять не менше 11,5 млн євро.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас