Довіра бізнесу до судової системи за рік знизилася - опитування ЄБА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіра бізнесу до судової системи за рік знизилася - опитування ЄБА

Казна та Політика
202
Довіра лідерів компаній України до судової системи знизилася до середнього показника за підсумками 2020 року в 1,82 бала (при максимальних 5), тоді як в 2019-му цей показник був на рівні 1,98 бала.
Такі підсумки експертного дослідження «Судовий Індекс», проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) спільно з юрфірмою GoLaw.
Як повідомила виконавчий директор асоціації Ганна Дерев’янко у вівторок, опитування експертів у першому півріччі 2020 року показало рівень довіри до українських судів у 1,96 бала, у другому півріччі – 1,68 бала.
«Тобто ситуація суттєво погіршилася щодо довіри», — констатувала Дерев’янко.
При цьому вона підкреслила, що в цілому інтегральний показник «судового індексу» за підсумками 2020 року дещо покращився — до 2,5 бала в порівнянні з 2,45 бала в 2019 році, проте оцінка залишається низькою.
За словами Дерев’янко, щодо оцінки упередженості судів краща ситуація в господарських судах порівняно адміністративними. Загалом оцінка неупередженості у 2020 році склала 2,69 бала порівняно з 2,55 у 2019-му.
«Суди досить часто стають на захист прав та інтересів громадян і бізнесу. Довіра до судів у тих, у кого є досвід перетину з судовою системою, вища, ніж у тих, у кого такого досвіду немає», — повідомила, у свою чергу, партнер GoLaw і керівник практики вирішення судових спорів, адвокат Катерина Манойленко.
Серед факторів негативного впливу на роботу судової системи бізнес найчастіше називає корупцію і хабарництво в рамках судового процесу, перевантаженість судів і внаслідок цього — низьку якість судового процесу, тривалість розгляду справи і винесення рішень, нестабільність судової системи, неоднозначність законодавства та тривалі затримки судових засідань через незабезпечення суддями графіка розгляду судових справ, вказує ЄБА у матеріалах за підсумками дослідження.
Відповідаючи на питання про ставлення до монополії адвокатури, 39% опитаних експертів вказали, що інтереси учасників справи повинні представляти адвокати або сторони безпосередньо (самопредставництво); 31% не підтримує монополію адвокатури; 24% вважають, що тільки адвокати повинні представляти інтереси сторін, а ще 6% підтримують монополію адвокатури тільки на стадії оскарження рішення.
Опитування експертів також показало, що 69% респондентів підтримують ідею «Електронного суду» і вважають, що він поліпшить доступ сторін до суду, підвищить довіру до судової системи.
Щодо оцінки роботи інституту слідчих суддів в Україні 54% опитаних експертів вказали на задовільну оцінку, 30% – негативну, 11% дали оцінку «добре» і 5% – «вкрай негативно», свідчать підсумки дослідження «Судового індексу».
В рамках дослідження були опитані 98 юристів членських компаній ЄБА і більше ніж 100 топ-менеджерів компаній, які брали участь у двох хвилях індексу інвестиційної привабливості України, уточнили в ЄБА.
«Судовий індекс», який ЄБА проводить з 2013 року, складається з трьох рівнозначних компонентів: оцінка рівня довіри до судової системи керівниками компаній-членів ЄБА, оцінка неупередженості судової системи, середня оцінка дев’яти факторів організації та діяльності судової системи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас