За програмою «Доступна іпотека 7%» видали кредитів на ₴124 мільйони - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За програмою «Доступна іпотека 7%» видали кредитів на ₴124 мільйони - Мінфін

Кредит&Депозит
243
Із 1 березня за державною програмою «Доступна іпотека 7%» видано 155 кредитів на 124 млн грн.
Про це повідомив заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук в інтерв’ю Укрінформу.
Посадовець нагадав, що механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію державою відсотків за банківськими іпотечними кредитами, аби людям позики обходилися не більш ніж у 7% річних.
«Підсумки такого короткого періоду втілення іпотечної програми додають оптимізму: проєкт доволі успішний, він популярний серед населення й дедалі більше цікавить банківські установи», — наголосив Драганчук.
Він зазначив, що до програми «Доступна іпотека 7%» приєдналися 13 банків. Це менше, ніж учасників держпрограми кредитування бізнесу «5−7-9%», яких наразі 29.
«Але ж програма „5−7-9“ вже більше року працює й кілька разів модифікувалася з урахуванням виявлених на початку проблем та додаткових потреб, що виникли у зв’язку з карантинними обмеженнями. Для старту ж нової програми 13 банків-учасників, вважаю, — непоганий результат», — зауважив заступник міністра.
Він висловив сподівання, що надалі кількість укладених іпотечних угод швидкими темпами зростатиме. Влада розраховує, що до кінця року житло за пільговими іпотечними програмами отримають до 5 тис. українських родин.
Відповідаючи на запитання про ймовірні помилки, допущені на старті нової іпотечної програми, заступник міністра фінансів запевнив, що особливих проблем не було.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

«Умови програми доволі широкі та ліберальні. Існують хіба тільки вікові обмеження: на кінець дії іпотечної угоди вік позичальника не повинен перевищувати 70 років. Таке застереження ухвалили з огляду на ризики для банків. Ще є певні нормативні обмеження площі квартири, яку можна брати в іпотеку на пільгових умовах. І все. Тож, у принципі, будь-хто з громадян може подати заявку на участь у програмі. Тобто, немає жодної пріоритетизації за соціальним статусом громадян», — пояснив Драганчук.
При цьому «пріоритетний» підхід, за його словами, планується застосувати у рамках наступного етапу втілення «іпотечних» планів держави, коли повноцінно запрацює компанія «Укрфінжитло».
«Тоді задіємо інші механізми, у тому числі й пріоритети за соціальними напрямками, формуючи пільгові умови для окремих категорій громадян. Як-от: військові, правоохоронці, медики, освітяни… А також апробуємо інші механізми і форми кредитування», — розповів Драганчук.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас