Корнієнко розповів, на скільки підвищаться пенсії чорнобильцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корнієнко розповів, на скільки підвищаться пенсії чорнобильцям

Казна та Політика
1096
Зараз у парламенті є 11 законопроектів, які спрямовані на посилення соціального захисту постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Один з них — № 4555 — Верховна Рада може прийняти вже в цей четвер, що дозволить підвищити пенсії чорнобильцям до 16 тисяч гривень.
Про це розповів глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко під час тематичної виставки «Чернобиль.35» в парламенті.
«Проблеми чорнобильців, захисту і соцгарантій ліквідаторів аварії на ЧАЕС, відновлення екології в зоні відчуження не повинні виникати тільки раз на рік. Ми повинні повсякчас законодавчо працювати з цим питанням», — підкреслив Корнієнко.
Так, один законопроект вже ухвалено у першому читанні – про скасування консульського збору постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2.
Крім того, у четвер депутати планують прийняти законопроект № 4555, що дозволить підвищити пенсії ліквідаторам і пенсіонерам з числа ліквідаторів Чорнобильської аварії.
На сьогодні в Україні 2353 особи, які належать до першої групи інвалідності. Вони отримують в середньому пенсію в розмірі 12 270 грн. Після прийняття законопроекту пенсія зросте до 16 080 грн. Осіб, які перебувають на обліку другої групи інвалідності, нараховується 35 347. Замість 10 967 грн, які вони мають сьогодні, отримають 12 987 грн. Третя група інвалідності (16 074 особи) — їхня пенсія зросте з 8129 грн до 8917 грн.
«Ми як нащадки тих, хто ліквідовував аварію, несемо на собі відшкодування шкоди життю і здоров’ю людей. Це і променева хвороба, онкологічні хвороби, лейкемія, спадкові хвороби та інші – катаракта, зниження імунітету серед тих, хто проживав або був виселений з території», — сказала голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.
Корнієнко переконаний, зараз треба працювати не лише над соціальними питаннями, а й над питаннями розвитку відчужених територій. Так, є законопроекти, які дозволять почати реєструвати там підприємства.
Крім того, розповів він, в рамках децентралізації влада багато працювала з проблемами міста-анклаву Славутича. Також важливі питання туризму, всебічного дослідження екологічних явищ, які там відбуваються — зростання популяції диких тварин, питання майбутнього української енергетики, зазначив Олександр Корнієнко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас