Чи можна отримати ще одну вищу освіту «на бюджеті» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можна отримати ще одну вищу освіту «на бюджеті»

Особисті фінанси
963
Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів.
Про це пише Адвокат Права в Telegram-каналі.
  • Особи, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців", — сказано в повідомленні.
Відшкодування вартості попереднього навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету відбувається після повторного зарахування особи на навчання до іншого закладу вищої освіти.
Заклад вищої освіти зобов’язаний:
  • видати наказ про зарахування особи на повторне навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • встановити строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року на підставі вимог Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців;
  • поінформувати особу щодо процедури відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців і її вартості;
  • видати не пізніше трьох днів після звернення здобувача освіти розрахунковий документ, у якому вказати суму відшкодування, а також номер рахунку, на який потрібно сплатити кошти;
  • відрахувати здобувача вищої освіти зі складу студентів за державним або регіональним замовленням у разі відмови від добровільного відшкодування платежів, в тому числі реструктуризованих.
Здобувач вищої освіти повинен:
  • подати заяву на ім’я ректора для розрахунку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, а також академічну довідку з попереднього місця навчання;
  • звернутись у відповідний відділ обраного закладу вищої освіти для отримання рахунку, на який потрібно сплатити кошти;
  • подати документ, що підтверджує оплату, не пізніше 10 робочих днів з дня здійснення платежу.
Особа, яка не подала документ про сплату в установлений строк, підлягає негайному відрахуванню.
У випадку якщо матеріальне становище студента не дозволяє оплатити усю суму відшкодування одразу, то він може звернутися до керівника закладу вищої освіти із вмотивованою заявою про реструктуризацію відшкодування коштів. У такому випадку сплачується не менше 50% загального розміру коштів одразу, а решту — частинами до кінця поточного навчального року.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас