Вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді

Світ
542
Вчені-хіміки Каліфорнійського університету створили спеціальні речовини, які при додаванні в пластик змушують його повністю розкладатися за кілька днів або тижнів у стандартному компості або у водопровідній воді.
За останні 70 років у світі виробили понад 6 млрд тонн пластику, з яких переробили всього 9% і ще 12% спалили. Основна ж маса пластика розкидана по смітниках, плаває у воді і проникає в живі організми. Його мікрочастинки можуть осідати в живих тканинах і викликати різні патології.
Проблему намагаються вирішити створенням біорозкладаних пластиків, але всі вони вимагають спеціальних умов для повного розкладання. У домашній компостній ямі або в водоймі вони не можуть розкластися до кінця і породжують величезну кількість мікропластику.
Вчені створили пластик, який повністю розкладається у воді
Каліфорнійські вчені знайшли причину такої неефективності біорозкладних пластиків. Виявилося, що при їх розкладанні сильно сплутуються між собою ферменти, які «розбирають» молекули полімерів до простих речовин. Сплутані ферменти безладно ріжуть молекули пластику і залишають масу «нерозібраних» полімерів.
Тоді вчені додали в пластик кілька нових речовин, які утримують ці ферменти від заплутування. В результаті ферменти перестали заважати один одному і змогли повністю «розібрати» пластик. Щоб повністю розкластися, такому пластику вистачає звичайного домашнього компосту або водопровідної води.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас