90% або понад 130 тисяч українських імпортерів працюють у тіні — Держмитслужба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

90% або понад 130 тисяч українських імпортерів працюють у тіні — Держмитслужба

Казна та Політика
803
За оцінками Держмитслужби, 90% усіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності працюють у тіньовому секторі. Мова про 130 тисяч компаній, які забезпечують 22 млрд грн надходжень до Держбюджету. Для порівняння, 3% так званих “білих імпортерів” забезпечують понад 300 млрд грн бюджетних надходжень.
Про це в інтерв’ю ZN.UA розказав голова Державної митної служби Павло Рябікін.
“Посилення контролю серед цих компаній дасть змогу збільшити бюджетні надходження на 100 мільярдів гривень щорічно. Саме в цьому сегменті найбільші зловживання та втрати. Ми всі розуміємо, що завозиться дуже багато пластмасових меблів, але не фірмових італійських. При цьому в магазинах італійські меблі є, а пластмасових ви там навіть не знайдете. Те саме з брендовим одягом, який сюди не заїжджає, але тут продається, і з багатьма іншими товарами”, – розповів пан Рябікін.
“І тут маса проблем, починаючи з того, що в нас у цьому сегменті відсутня реальна статистика навіть про те, що ввозиться до країни, не кажучи вже про статистику реальних цін, адже це саме той випадок, коли все організовано з документарними підмінами”, – додав він.
На його думку, через брак повної та достовірної інформації про обсяги зловживань згадані 100 млрд грн бюджетних втрат на митниці цілком можуть виявитися і 120, і 150 млрд грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас