В Мінекономіки оцінили частку тіньової економіки в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Мінекономіки оцінили частку тіньової економіки в Україні

Казна та Політика
355
Рівень тіньової економіки у січні-вересні 2020 року склав 31% від обсягу офіційного валового внутрішнього продукту (ВВП) України. Це на на 3 в.п. більше за показник січня-вересня 2019 року.
Про це свідчать попередні розрахунки Мінекономіки.
Як зазначається в огляді міністерства, зростання рівня у 2020 році тіньової економіки було очікуваним. Запроваджені обмежувальні заходи з метою захисту населення від біологічної небезпеки своїми наслідками мали зменшення ділової активності (як всередині країни, так і поза її межами) і, відповідно, суттєве зростання збитків в економіці.
“За таких умов прагнення бізнесу зменшити ризики втрати ресурсів в умовах високої невизначеності є природним”, – йдеться в повідомленні.
Динаміка рівнів тіньової економіки, розрахованих з використанням різних методів, була різноспрямованою. Так, з чотирьох методів, з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, збільшення рівня порівняно з відповідним періодом 2019 року зафіксував лише метод збитковості підприємств – на 12 в.п. (до 32% від обсягу офіційного ВВП).
Два з чотирьох методів показали зменшення рівня тіньової економіки: метод “витрати населення – роздрібний товарооборот і послуги” – на 1 в.п. (до 23% від обсягу офіційного ВВП); електричний метод – на 1 в.п. (до 25% від обсягу офіційного ВВП).
Монетарний метод показав відсутність змін у динаміці рівня тіньової економіки (31% від обсягу офіційного ВВП).
В Мінекономіки оцінили частку тіньової економіки в Україні
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на Finance_ukr та першими дізнавайтесь про новини у світі фінансів 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас