СБУ викрила голову правління банківської установи на дезінформуванні Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ викрила голову правління банківської установи на дезінформуванні Нацбанку

Казна та Політика
617
Кіберфахівці Служби безпеки України задокументували протиправну діяльність Голови правління та головного бухгалтера одного із банків. Для приховування неплатоспроможності установи вони фальсифікували фінансову документацію під час подачі звітностей до Національного банку.
Про це повідомляє прес-центр СБУ.
Оперативники СБ України встановили, що організатори подавали неправдиві дані для отримання від Нацбанку кредитних коштів за програмою рефінансування. Вони неодноразово протягом 2018-2020 років вносили до фінансової звітності недостовірні відомості щодо наявності у фінустанови прав на цілісний майновий комплекс з харчового виробництва.
Балансову вартість комплексу визначено у 277 млн грн, що становить 13,7% від всіх активів банку. Отримавши недостовірні дані, регулятор видав банку у 2019 році 7 млн грн рефінансування та 50 мільйонів кредиту «овернайт» для підтримки ліквідності.
Через дії спільників банк визнано неплатоспроможним. До установи введено тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Точний розмір завданих державі збитків встановлюється у подальшому досудовому розслідуванні.
Наразі Голові Правління та головному бухгалтеру повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ст. 220-2 Кримінального кодексу України. Тобто за фактом фальсифікації фінансових документів банківської установи, за попередньою змовою групою осіб.
Триває досудове розслідування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас