Як визначити право власності на спадкове майно, якщо на нього немає документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як визначити право власності на спадкове майно, якщо на нього немає документів

Нерухомість
6018
Бувають випадки, коли треба прийняти спадщину – земельну ділянку, але на неї немає документів. Як діяти – пояснює Безоплатна правова допомога.
Якщо немає жодних документів, що підтверджують право власності померлої людини на земельну ділянку, то в першу чергу слід визначити, де розташована ця земельна ділянка.
Якщо ділянка розташована в межах певного населеного пункту і була призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд, то можна звернутись із запитом до відповідної сільської, селищної чи міської ради про отримання документів, на підставі яких людина отримала земельну ділянку у власність.
У випадку розташування земельної ділянки за межами населеного пункту, для отримання таких документів потрібно звернутись до територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Слід зауважити, що останній розпоряджається лише землями сільськогосподарського призначення.
Для того, щоб перевірити, чи зареєстрована земельна ділянка у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно:
  • зареєструватись і авторизуватись в системі за допомогою кваліфікованого електронного підпису,
  • оформити запит, оплатити його онлайн (нині – 30 грн.) та отримати інформаційну довідку.
Якщо Вам відоме місце розташування земельної ділянки або її кадастровий номер, то на сайті (Публічна кадастрова карта України) можна замовити витяг про земельну ділянку, шляхом заповнення бланку електронної заяви на цьому ж сайті та оплатити його онлайн. Вартість у 2021 році – 113 грн. 50 коп.
Таку інформацію можна отримати самостійно, за умови ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису, або ж замовити послугу у найближчому Центрі надання адміністративних послуг.
Якщо нотаріус відмовляється видавати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, то протягом 3 робочих днів він виносить відповідну постанову, в якій зазначає причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на норми законодавства (перелік причин наведений у статті 49 Закону України «Про нотаріат»).
В такому разі наступним кроком буде звернення до районного, районного у місті, міського та міськрайонного суду за місцем проживання чи перебування позивача з позовом про визнання права власності на спадкове майно.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця та збережуть ваше майно, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас