Мінрегіон планує цьогоріч оновити понад 30 будівельних норм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон планує цьогоріч оновити понад 30 будівельних норм

Казна та Політика
192
Міністерство розвитку громад та територій у 2021 році планує оновити понад тридцять державних будівельних норм (ДБН) – майже третину від чинних на сьогодні ДБН.
Про це повідомляє пресслужба міністерства.
Зазначається, що Мінрегіон у 2021 році отримав рекордне за останні десять років бюджетне фінансування наукових досліджень та робіт із нормування та стандартизації. Загальна сума сягає 54 млн грн.
Цьогоріч Мінрегіоном буде розроблено 4 нові ДБН – на заміну будівельних норм і правил, прийнятих ще 80-их роках минулого сторіччя, в тому числі щодо проєктування та будівництва аеродромів, промислових будівель та споруд.
Щонайменше третину від загального обсягу фінансування міністерство планує спрямувати на роботи зі стандартизації у будівництві – понад 130 національних стандартів.
Зокрема, йдеться:
  • про близько 20 національних стандартів, спрямованих на забезпечення впровадження ВІМ-технологій, у тому числі національні стандарти, ідентичні гармонізованим європейським та міжнародним стандартам (прийняття методом перекладу);
  • до 60 гармонізованих європейських «підрегламентних» (Регламент ЄС № 305) стандартів щодо будівельної продукції (прийняття методом перекладу);
  • до 30 національних стандартів з питань енергоефективності;
  • понад 20 інших національних стандартів, в тому числі «підтримуючих» стандартів, що розкривають положення державних будівельних норм (містять відповідні методики розрахунку, на які є посилання в ДБН з метою системного запровадження параметричного методу нормування у будівництві).
Відповідний перелік направлено до Національного органу стандартизації для включення до Програми робіт з національної стандартизації на 2021 рік.
«До 2025 року, за умови відповідного щорічного фінансування, міністерство планує повністю оновити державні будівельні норми. Окрім того, Мінрегіон здійснить виконання 13 наукових розробок із пріоритетних напрямків у сферах будівництва, просторового планування територій та архітектури, житлово-комунального господарства», – розповіла заступник міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас