Якими податками обкладаються різні типи приватних інвестицій - відповідь експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якими податками обкладаються різні типи приватних інвестицій - відповідь експерта

Особисті фінанси
630
Більшість українських інвесторів не люблять податки і часто відкладають їх сплату на останній день. Основна причина цього — зниження прибутковості.
Наприклад, інвестиція в 10 тис. євро (під 12% з щомісячним реінвестом), яка не оподатковується, через 20 років множиться більш ніж в 10 разів і доходить майже до 109 тис. євро. У той час як зі сплатою податків ця сума становить трохи більше ніж 68 тис. євро.
«Навіть ця скромна сума — достатня мотивація до того, щоб шукати можливості законно працювати з податками і, як мінімум, планувати момент з податками в нашій інвестиційній діяльності», — заявив старший юрист практики приватних клієнтів Дмитро Гоцин під час вебінару FinUpdate. Інвестиції та податки: як не залишитися без прибутку..
Він же і розповів про оподаткування приватних інвестицій:
  • депозит, ОВДП, українські акції – з цими інструментами у інвесторів найпростіша ситуація, адже в таких випадках за нас платять податки податкові агенти. За словами експерта, у випадку з депозитами — це банки, у випадку українських акцій — це або брокери, або банки, через які ви їх купуєте, а у випадку з ОВДП податки взагалі не сплачуються;
  • улюблена інвестиція українців — здача квартир в оренду. Процентний дохід від здачі нерухомості в оренду — 18% + 1,5%. Тут немає варіантів, як би фізособа могли уникнути цієї ставки, проте ФОП можуть здавати в оренду до 400 кв. м житлової нерухомості або до 900 кв. м нежитлової;

Декларація про доходи: що потрібно знати платнику податків

  • в іноземних акціях оподаткування відбувається на 2 рівнях:
    1). Податок на дивіденди в країні емітента акцій;
    2). Податок на приріст капіталу при продажу акцій;
    3). Податок на дивіденди в Україні;
    4). Податок на приріст капіталу в Україні.
Якими податками обкладаються різні типи приватних інвестицій - відповідь експерта
  • гурмани і «криптовики». Податки з крипти, картин, антикваріату, дорогого вина завжди зводяться до одного — 18% + 1, 5%. При цьому податок вираховується не з суми різниці вашого інвестиційного доходу, а з суми від продажу цього активу.
Також важливо знати, що іноземний дохід перераховується в гривню за курсом НБУ на дату зарахування коштів.
Нагадаємо, дедлайн для подання декларації – 1 травня. За неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено штрафні санкції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас