НБУ пом`якшив вимоги до розрахунку нормативів капіталу, ліквідності, кредитного ризику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пом`якшив вимоги до розрахунку нормативів капіталу, ліквідності, кредитного ризику

Казна та Політика
182
Національний банк розширив перелік активів, до яких під час розрахунку нормативів достатності капіталу застосовується вага ризику 0%. Наразі до цієї категорії віднесено усі вимоги банку до центральних органів виконавчої влади України в національній валюті. Зміни почнуть діяти з 20 травня 2021 року.
Про це повідомляється на сайті Нацбанку.
Як зазначається, регулятор надав можливість під час розрахунку нормативів кредитного ризику (Н7, Н8) не враховувати вимоги банку до центральних органів виконавчої влади України як в національній, так і в іноземній валюті. Такі зміни відповідають положенням європейського законодавства щодо оцінки суверенних боргів.
Також передбачено право банку під час розрахунку нормативу короткострокової ліквідності (Н6):
  • ураховувати необтяжені боргові цінні папери центральних органів виконавчої влади України, що рефінансуються Національним банком, без урахування строку їх погашення;
  • включати зобов’язання перед Національним банком після зменшення на надане за ними забезпечення.
Водночас Національний банк дозволив не зменшувати розмір регулятивного капіталу на нараховані доходи, що виникли в банку-покупця під час придбання облігацій внутрішньої державної позики на вторинному ринку, оскільки такі доходи не є доходами цього банку та відповідно не мали впливу на розмір його регулятивного капіталу.
Більше цікавих новин про фінанси в нашому телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас