Алгоритм одноразового декларування: як це буде працювати (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алгоритм одноразового декларування: як це буде працювати (інфографіка)

Особисті фінанси
1112
Законопроект про податкову амністію в Україні вже був ухвалений в першому читанні, проте в нього все ще можуть вносити деякі зміни.
Про це розповіла партнер практики приватних клієнтів, солісітор Аліна Плющ під час вебінару FinUpdate. Інвестиції та податки: як не залишитися без прибутку.
Що передбачає одноразове декларування. Якщо в українців є які-небудь активи (що були придбані з доходів, за якими податки не були сплачені. — Ред.), то держава надасть можливість одноразово задекларувати ці активи, заплатити податок і таким чином легалізувати їх.
Разом з цим в поточній версії законопроєкту йдеться про те, що якщо таким правом не скористатися — це свідчить про те, що у вас таких активів не існує або вони придбані за доходи, з яких вже сплачено всі податки.
Які активи можна декларувати: це можуть бути валютні та грошові кошти, нерухомість і рухоме майно. Експерт зазначає, що практично всі активи можна подати в декларації, крім готівкових коштів — вони декларуванню не підлягають.
Для того щоб їх задекларувати, потрібно вивести їх на спеціальний рахунок в банк.
Також не можна під амністію подавати активи, отримані в результаті кримінального правопорушення за винятком ухилення від сплати податків і валютних порушень.
Алгоритм одноразового декларування: як це буде працювати (інфографіка)
Хто може подавати нульову декларацію:
  • фізичні особи — резиденти;
  • нерезиденти, які були резидентами в момент, коли вони придбали ці активи;
  • фізособи-підприємці.
«Обмеження є тільки для малолітніх і неповнолітніх осіб — за них не можна подавати такі декларації. А також для осіб PEP (politically exposed persons)», — розповіла Плющ.
Терміни подання спеціальних декларацій: з 1 липня 2021 до 1 липня 2022 року. Однак ці терміни можуть зрушуватися, залежно від термінів ухвалення законопроєкту.
Експерт зазначила, що законопроєкт також передбачає можливість подання «знеособленої декларації» через нотаріуса. У такому випадку декларант підписує всі папери і подає їх нотаріусу. Останній, у свою чергу, отримує від ДПС податковий ідентифікатор, подає всі документи і самостійно сплачує всі податки.
Які гарантії отримає декларант:
  • держава гарантує звільнення від кримінальної відповідальності за окремі види кримінальних злочинів, пов’язаних з ухиленням від сплати податків або порушенням валютного законодавства щодо амністованих активів;
  • надана інформація не може бути використана для проведення розслідувань або перевірок щодо декларанта, а також як докази у судочинстві;
  • не зазначатиметься інформація про джерела походження задекларованих активів.
Читайте ще більше важливих новин і порад в нашому телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас