Як отримати інформацію з Реєстру речових прав на нерухоме майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати інформацію з Реєстру речових прав на нерухоме майно

Особисті фінанси
3151
Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості в залежності від того, хто і з якою метою хоче її отримати.
Про це йдеться в повідомленні Мінюсту.
Інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.
Алгоритм надання інформації з ДРП фізичним та юридичним особам:
Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:
  • Вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП.
  • Після авторизації в системі щодо об’єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями: ▪️ адресою; реєстраційним номером об’єкту нерухомості; кадастровим номером земельної ділянки.
Також можна знайти інформацію стосовно суб’єкта речового права, обтяження – фізичної або юридичної особи.
  • Сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — на 2021 рік ця фінансова величина зафіксована на рівні 2270 гривень, тобто потрібно сплатити близько 30 грн).
  • Завантажити сформовану інформаційну довідку.
Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації — державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.
У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.
Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4, в 2021-му році потрібно сплатити 60 грн.
Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особам, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас