Шевченко пояснив, чому НБУ проти регулювання комісій банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шевченко пояснив, чому НБУ проти регулювання комісій банків

Фінтех і Картки
370
Національний банк України виступає проти адміністративного регулювання комісій при торгових операціях. Це негативно вплине на безготівковий ринок.
Про це голова НБУ Кирило Шевченко сказав в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.
Як нагадав Шевченко, НБУ підготував законопроект про платіжні послуги, який відкриває нові можливості для учасників фінансового ринку.
«Сьогодні народні депутати хочуть додати до цього законопроекту норму про адміністративне регулювання комісій інтерчейнджу та еквайрингу. Це дуже сумно», — сказав він.
За його словами, будь-яке регуляторне, адміністративне втручання в тарифи, на думку НБУ, небезпечне. Навіть в Європі адміністративно змінили лише ставку інтерчейндж, але не чіпали ставку еквайрингу.
«Найголовніше: таке обмеження не приведе до зниження цін для споживачів, а призведе до того, що банки змушені будуть скорочувати мережу своїх POS-терміналів, що гратиме проти cashless economy (безготівкової економіки. — Ред.)», — сказав він.
Як зазначив Шевченко, в Україні «зараз 379 тис. POS-терміналів, і велика їх кількість встановлена не у великих мережах, які лобіюють зниження комісій, а обслуговують маленький бізнес».
«Якщо комісії будуть адміністративно знижені, то банки не зможуть віддавати POS-термінал такому малому підприємцю безкоштовно або за мінімальну платню. Це вплине на зменшення обсягів безготівкових операцій», — сказав він.
Нагадаємо, Антимонопольний комітет України розпочав справи проти ПриватБанку та Ощадбанку за ознаками зловживання монопольним становищем на ринку послуг еквайрингу (безготівкових розрахунків в торгівельних мережах). У АМКУ вважають, що державні банки встановлювали завищені комісії.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас