Антимонопольний комітет відкрив справи проти ПриватБанку та Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет відкрив справи проти ПриватБанку та Ощадбанку

Фондовий ринок
1554
Антимонопольний комітет розпочав розгляд справ проти АТ КБ «ПриватБанк» та АТ «Ощадбанк» — підозрює банки у встановленні завищеної комісії за еквайринг.
Про це повідомляє пресслужба АМКУ.
Так, для проведення розрахунків через платіжні термінали, торговці співпрацюють з банками, які є учасниками платіжної системи та набули статусу еквайра. Цим банкам підприємці і сплачують комісію еквайрингу.
Банки-еквайри у свою чергу сплачують банкам-емітентам (які випускають платіжні картки) міжбанківську комісію — інтерчейндж. Її розмір встановлюється міжнародними платіжними системами. Як пояснюють в АМКУ, вона однакова для всіх банків, але відрізняється за типом картки, видом діяльності торговця тощо.
«Якщо банк-емітент та банк-еквайр — один і той самий банк, при розрахунках не проходить міжбанківська операція, а тому не виникає підстав включати до тарифу з еквайрингу комісійну винагороду інтерчейндж», — кажуть у комітеті.
Зазначається, що послуги еквайрингу протягом 2018−20 рр. надавали близько 30 банків, тобто ринок є потенційно конкурентним.
Водночас, саме ПриватБанк та Ощадбанк мають можливість надавати послуги еквайрингу з територіальним покриттям по Україні у повному обсязі. Відтак, найбільші торговці зазвичай обирають послуги одного чи одразу двох цих банків.
В АМКУ заявляють, що таке становище АТ «Ощадбанк» та АТ КБ «ПриватБанк» має структурні ознаки монопольного на ринку послуг еквайрингу. Становище банків, зокрема, чи це одноосібна, чи колективна монополія визначатимуть у ході розслідування.
За даними комітету, уже відомо, що держбанки встановлювали завищені комісії за операціями, які не несуть витрати на інтерчейндж. Тобто, за відсутності необхідності сплачувати інтерчендж, банк-еквайр не змінював розмір комісії за еквайринг. Відповідно, торговець сплачував однаковий розмір комісії, незалежно від наповнення послуги.
Нагадаємо, три системні банки — Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль, виступили зі спільною заявою щодо готовності поступово зменшити ставку інтерчейнджу (міжбанківської комісії), відповідне звернення до влади підтримали у Visa та Mastercard.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас