В ООН розповіли, що не так з українською пенсійною системою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ООН розповіли, що не так з українською пенсійною системою

Казна та Політика
4020
Для захисту кожної людини в Україні важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними схемами.
Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет під час конференції.
«Для захисту кожної людини важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними схемами. Багато жінок, фрілансерів, працівників неформального сектора економіки і маргіналізованих осіб, які страждають від дискримінації, не завжди можуть офіційно робити внески в систему соціального захисту. Однак у них є економічні та соціальні права, як і у всіх нас», – сказала вона.
Бачелет зазначила, що люди похилого віку становлять понад чверть населення України, і дві третини з них – жінки. Дохід 77% пенсіонерів нижчий від прожиткового мінімуму, до того ж бідність більша серед жінок: середня пенсія жінки на 30% нижча, ніж у чоловіка.
«У найближчі роки населення України буде ще більше старіти, і реформа сьогодні важлива і своєчасна. Пенсії повинні забезпечувати гідний рівень життя і відповідати зростанню потреби людей в допомоги в міру їх старіння. З досвіду інших країн ми знаємо, що це може дати можливість людям похилого віку зберегти свою незалежність і допомогти їм залишитися поза інтернатними установами тривалого догляду», – підкреслила комісар.
Бачелет також зазначила, що під час пандемії Україна збільшила розмір допомоги по безробіттю.
«Я сподіваюся, що цей розумний крок стане стандартною практикою. Я також закликаю владу регулярно перевіряти, чи є пенсії достатніми, щоб одержувачі могли собі дозволити основні товари і послуги», – сказала вона.
Також комісар ООН підкреслила, що особливо великий ризик для жінок старшого віку.
«Вони живуть довше і традиційні стереотипи, а також безкоштовна домашня робота по догляду протягом усього життя часто заважають їхньому доступу до офіційного місця працевлаштування, гідної зарплати і накопичувальних систем соціального забезпечення. Пенсійні системи, які враховують непропорційну роботу жінок по догляду, зокрема, по догляду за дітьми, можуть виправити цей дисбаланс і забезпечити, щоб догляд за іншими не ставив під загрозу права жінок», – сказала вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас