Депутати віддали на розсуд суддів графіки погашення кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати віддали на розсуд суддів графіки погашення кредитів

Кредит&Депозит
602
Судді будуть на власний розсуд визначати графік платежів позичальників за кредитами.
Про це повідомили учасники ринку під час круглого столу «Законопроєкт про реструктуризацію валютної іпотеки: можливі ризики для банківської системи», організованого «Фінансовим клубом».
Парламент 13 квітня ухвалив в цілому законопроєкт № 4398, який до Кодексу з процедур банкрутства вводить можливість встановлення в суді мінімальної суми погашення заборгованості за кредитом.
«Передбачається встановлення судом якоїсь мінімальної суми, яку боржник за реструктуризацією повинен платити. Як суд буде встановлювати цю мінімальну суму, абсолютно незрозуміло: скільки дітей, скільки членів сім’ї на утриманні, яка площа іпотеки чи який рівень доходу? Критерії абсолютно незрозумілі. Як суд, не будучи економістом, буде вирішувати, яка сума буде достатньою для кредитора?» – зазначає заступник директора департаменту проблемних активів ПУМБ Андрій Джура.
Якщо ця сума буде меншою за стандартні умови реструктуризації, тоді банк буде змушений вийти за 10-річний строк реструктуризації, встановлений кодексом. «Кредитор тоді недоотримає навіть тих сум, які за пільговою реструктуризацією йому були передбачені», – резюмував банкір.
«Суд розглядає все це на попередньому засіданні без наявності або волевиявлення кредитора», – обурена начальниця управління розвитку процесів стягнення та контролінгу Альфа-Банку Олена Супрун. Після чого «суд на свій розсуд приймає рішення з реструктуризації», але, за її словами, судді не хочуть брати на себе відповідальність за такі розрахунки.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас