Мін'юст України залучить радника для захисту НБУ в позовній справі в США на $300 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст України залучить радника для захисту НБУ в позовній справі в США на $300 млн

Фондовий ринок
365
Уряд України дозволив Міністерству юстиції залучити юридичного радника для захисту в поданому 4 січня цього року позові Олега Жуковського до Національного банку України на $ 300 млн до Окружного суду Сполучених штатів Південного округу штату Флорида.
Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №261 від 31 березня, закупівля цих послуг буде здійснюватися із застосуванням переговорної процедури.
У пояснювальній записці до документа йдеться, що Нацбанк отримав позовну заяву 5 лютого цього року, після чого звернувся по допомогу до Мін’юсту. 11 березня було створено міжвідомчу робочу групу для захисту інтересів держави в цій справі, яка визнала за необхідне залучити такого радника.
Згідно з позовом, Жуковський вимагає $ 102,2 млн основної суми боргу плюс відсотки, пені та штрафи за депозитами в Брокбізнесбанку, вкладеними в 2012-2013 рр. компаніями ZUKK Trading Limited і ТОВ “Інтертрансгрупп” і екс-народним депутатом від “Блоку Юлії Тимошенко Миколою Ковзелем та його помічником Віталієм Дідилівським. Вони передали права по відшкодуванню збитків Жуковському, який підключив до позову компанію Shutts&Bower.
У ньому стверджується, що посадові особи Нацбанку були “співучасниками” схеми з нібито виведення грошей Брокбізнесбанку бінесменом Сергієм Курченком, а після того як частину коштів в розмірі $ 172 млн вдалося повернути в результаті спецконфіскації в 2017 році, направили їх на виплати відсотків за єврооблігаціями України американським взаємним фондам, в тому числі таким як Franklin Templeton Investments, T. Rowe Price та TCW.
У позові вказується, що кримінальні справи про пов’язаних зі справою розкраданнях ведуться в Україні та США, що підкріплює звинувачення позивача. Крім Брокбізнесбанку і Курченка, який купив його в 2013 році без дозволу АМКУ, і його Реал банку, позивач також звинувачує главу Нацбанку Сергія Арбузова, який нібито сприяв їм, і Ігоря Соркіна, який заступив йому на зміну, а також тодішнього президента Віктора Януковича. У переліку дійових осіб названа також Валерія Гонтарєва, яка стала главою НБУ вже після втечі Януковича, при якій не вдалося повернути вклади в Брокбізнесбанку.
Крім цього, в списку дійових осіб в документі вказані екс-власники ПриватБанку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, їхні американські партнери Мордехай Корф (Mordechai Korf) і Уріель Лабер (Uriel Laber), компанії з групи Optima, а також “Укрнафта” і ПриватБанк. У позові стверджується, що екс-власники ПриватБанку нібито брали участь у відмиванні грошей Курченка і купівлі з їх допомогою нерухомості в США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас