Голова Нацбанку назвав суму, яку Україна може отримати від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацбанку назвав суму, яку Україна може отримати від МВФ

Казна та Політика
549
Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду 2,7 млрд дол. для поповнення міжнародних резервів у рамках ініціативи директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої про розподіл 650 млрд дол. для відновлення світової економіки від коронакризи.
Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко на своїй сторінці в Facebook за результатами зустрічі з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером.
«Ми обмінялися думками щодо ініціативи директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої про додаткову аллокацію SDR на суму близько 650 млрд дол., яка спрямована на забезпечення додатковою ліквідністю світової економічної системи через поповнення міжнародних резервів держав-членів МВФ. З огляду на розмір квоти України (0,42%), наша держава може отримати близько 2,73 млрд дол., що сприятиме нарощенню золотовалютних резервів і поліпшенню, за нашою попередньою оцінкою, показника композитного критерію МВФ щодо достатності міжнародних резервів з поточного рівня 91% до близько 98%», — написав Шевченко.
Також, за його словами, в рамках діалогу про продовження співпраці з МВФ учасники зустрічі обговорили багато питань, в тому числі ту частину програми, що є в межах відповідальності Національного банку.
«Хочу на цьому наголосити, у нас немає розбіжностей з експертами місії. Більше того, у нас спільне бачення результату, якого ми хочемо досягти», — зазначив Шевченко.
Крім того, голова НБУ обговорював ініціативу МВФ щодо полегшення боргового навантаження Судану, зокрема, щодо сплати його боргу перед МВФ іншими державами-членами. Така операція відкриє Судану доступ до програм фінансування МВФ, а отже, — до ресурсів на здійснення необхідних економічних реформ.
«Пан Каммер висловив надію, що Україна також приєднається до цієї ініціативи. Рішення не потребуватиме сплати реальних грошей від України, резерви під це Фонд вже зробив, але таке питання вимагатиме відповідного рішення уряду України. Кілька років тому Україна вже брала участь у подібній операції стосовно Сомалі», — повідомив Шевченко.
У Міжнародному валютному фонді обговорюється можливість розподілу спеціальних прав запозичення (SDR) на суму 650 млрд дол. для відновлення світової економіки від коронакризи.
За словами директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої, така допомога забезпечить додаткову ліквідність глобальної економічної системи шляхом поповнення резервних активів 190 країн-членів Фонду.

Довідка Finance.ua:

  • 9 червня 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас