Скільки ФОП ІТ-спеціалістів в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки ФОП ІТ-спеціалістів в Україні (інфографіка)

Особисті фінанси
1662
В Україні налічується 212 547 ФОПів, які працюють у сфері ІТ. За останній рік їх кількість збільшилася на 29 111 осіб, або на 16%. Темпи приросту дещо впали, якщо порівнювати з 2018–2020 роками, коли кількість ФОПів в українському ІТ збільшувалася на 20–22% щороку.
Про це свідчать результати дослідження порталу DOU.UA.
Найпопулярнішим кодом КВЕД, який визначає основну сферу діяльності ІТ-спеціаліста, зареєстрованого як ФОП, залишається «62.01 Комп’ютерне програмування». За рік кількість спеціалістів, зареєстрованих за цим кодом, збільшилася на 19,5 тисячі осіб і становить 143 549 осіб.
Кількість айтішників за областями:
  • найбільший приріст кількості зареєстрованих як ФОП ІТ-спеціалістів в Закарпатській, Одеській, Рівненській та Запорізькій областях. Тут їх стало більше на понад 20% за рік;
  • найменше, якщо не враховувати АРК та Луганську область, зросла кількість зареєстрованих ІТ-ФОПів у Миколаївській і Харківській областях (на 12,5% та 12,8% відповідно проти загального по країні збільшення на 15,9%). Також нижчі від середніх темпи збільшення кількості ФОПів демонструють Дніпропетровська та Вінницька області (на 14,2% та 14,7% відповідно).
Близько третини ФОПів, що працюють в Києві та області, приїхали з інших регіонів. У Львівській області таких близько чверті. В Харківській області живуть і працюють на 9% більше ФОПів, ніж там зареєстровано.
Решта областей мають від’ємний баланс між зареєстрованими та реально працюючими ІТ-ФОПами: в них зареєстровано помітно більше ІТ-спеціалістів, ніж реально працює.
Найбільші регіони-донори — це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська та Полтавська області. У відсотковому відношенні найчастіше ІТ-спеціалісти виїжджають з Донецької, Полтавської, Херсонської, Житомирської, Волинської, Рівненської, Сумської та Чернігівської областей: більш як 60% зареєстрованих у цих регіонах ІТ-спеціалістів насправді працюють в інших містах України.
Частка жінок серед ІТ-ФОПів:
  • цього року 27% усіх зареєстрованих як ФОП ІТ-спеціалістів становлять жінки, що на 1 в.п. більше, ніж рік тому;
  • найбільша частка жінок серед ІТ-ФОПів у Львівській та Харківській областях (31% та 29% відповідно).
Скільки ФОП ІТ-спеціалістів в Україні (інфографіка)
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас