Як безпечно інвестувати в незавершене будівництво - поради експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як безпечно інвестувати в незавершене будівництво - поради експерта

Нерухомість
1884
Інвестиції в будівництво – річ ризикована, і ніхто не дасть інвестору 100% гарантію, що він убезпечений від неприємностей. Проте можна значно мінімізувати ризики, якщо діяти обережно, перевіряти інформацію, радитись з експертами і звертатись за відкритими даними до реєстрів та органів міської й державної влади.
Про це повідомив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.
Він підготував спеціальну «дорожню карту», рухаючись якою можна захиститись від аферистів та недобросовісних забудовників.
Для початку необхідно обрати привабливий для себе об’єкт будівництва. Дізнатися, чи має право користувач на земельну ділянку та для яких цілей вона йому надана. Для цього слід зайти на Публічну кадастрову карту, де є інформація про тип власності, її цільове призначення і площу. Можна також спрямувати звернення до Держгеокадастру. Перевірити наявність або відсутність арештів на земельну ділянку через Держреєстр речових прав на нерухоме майно.
Далі потрібно з’ясувати, чи має забудовник дозвільну документацію:
  • чи видані йому містобудівні умови та обмеження (на сайті Містобудівного кадастру або у відповідному реєстрі). Якщо не вдалося їх відшукати, тоді подати запит до Департаменту містобудування та архітектури КМДА;
  • чи є технічні умови на приєднання будинку до мереж електро-, тепло-, газо-, водопостачання та водовідведення. Ці умови повинні співпадати з проектом будівництва. Якщо не знайшли їх у публічному доступі, зверніться із запитом до відповідних експлуатуючих організацій;
  • вимагати у забудовника висновок експертизи проекту з додатками, де містяться основні зауваження щодо недоліків;
  • розібратися, на якій підставі будує забудовник – декларація чи дозвіл та чи є вони у нього взагалі. Це можна зробити через Реєстр будівельної діяльності або ж через запит до Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) чи до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА (в залежності від складності будівництва).
Після цього варто зіставити інформацію про те, в кого є право на земельну ділянку, кому надані вихідні дані на проектування (МУО та технічні умови), хто розробив проект будівництва та на кого оформлений дозвіл на виконання будівельних робіт: чи це одна юридична особа, чи різні. Тацій радить звернути особливу увагу на те, що об’єкт будівництва повинен бути у всіх документах однаковим.
Далі через Єдиний реєстр юридичних і фізичних осіб-підприємців дізнатися, чи давно компанія-забудовник, генпідрядник та фінансова установа працюють на ринку, хто їх засновники та чи відповідає статутний капітал вимогам законодавства. Вивчити у відкритих джерелах інформації історію діяльності забудовника, генпідрядника та фінансової установи: чи не тягнеться за ними шлейф будівельних скандалів, чи вчасно здають в експлуатацію об’єкти, чи не скаржаться покупці на якість житла.
Перевірити дані забудовника, генпідрядника та фінансової установи в таких реєстрах:
  • реєстрі судових рішень. Звертайте увагу як на завершені справи, так і на поточні судові суперечки;
  • в Автоматизованій системі виконавчого провадження;
  • на сайті Державної податкової служби (щодо податкового боргу або застави).
“Якщо отримана інформація вас задовольняє, то звертайтесь до відділу продажу забудовника та скористуйтеся одним з можливих механізмів інвестування: пайове будівництво, фонд фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування”, – радить він.
Перед підписання договору перевірте надані забудовником документи з незалежним фахівцем, якому ви довіряєте.
На що звернути увагу в договорі:
  • терміни завершення будівництва;
  • умови розірвання договору;
  • чи є фіксованою ціна квадратного метру;
  • штрафи для сторін в разі порушення договору;
  • що віднесено до форс-мажорних обставин;
  • чи передбачена можливість розстрочки (як правило, це показник надійності забудовника);
  • чи міститься в договорі інформація про сам проект будівництва (аби гарантувати, що збудують обіцяні об’єкти соціальної інфраструктури).
“Якщо будівництво ведеться кількома партнерами в рамках спільної діяльності, переконайтеся, що житлова площа, яку ви купуєте, стосується тієї особи, з якою ви підписуєте договір”, – зазначає посадовець.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас