В «Укравтодорі» розповіли про 5 новацій, які мають реформувати дорожню галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В «Укравтодорі» розповіли про 5 новацій, які мають реформувати дорожню галузь

Казна та Політика
500
У найближчі три роки «Укравтодор» в рамках виконання президентської програми «Велике будівництво» планує ряд реформ дорожньої галузі. Основна мета змін — рівні умови для учасників дорожніх тендерів і мінімізація корупційних ризиків.
Про це повідомляє «Центр транспортних стратегій».
«Фундаментальні зміни в галузі впроваджуватимуться за принципами країн ЄС на основі успішних кейсів західних партнерів. Зокрема, ключові реформи будуть реалізовуватися за підтримки ЄБРР», — розповів голова «Укравтодору» Олександр Кубраков.
В «Укравтодорі» виділяють 5 основних новацій, які почалися ще у 2020-му і будуть продовжені у найближчі роки.
В «Укравтодорі» розповіли про 5 новацій, які мають реформувати дорожню галузь
По-перше, це великий антикорупційний проект за підтримки ЄБРР. Фіналізація та затвердження плану антикорупційних заходів заплановані на липень цього року, імплементація — на 2021−2023 роки.
Серед інших заходів, які планує впроваджувати «Укравтодор», щоб запобігти корупції, — переведення всієї документації в електронний формат, створення відкритих реєстрів АБЗ, калькулятор розрахунку досвіду підрядника, а також лібералізація ціноутворення.
Наступна новація — нова методологія закупівель, яку «Укравтодор» представив торік. Нові правила покликані попереджати ризики в роботі з підрядниками і перешкоджати «тендерним тролям», які навмисне блокують проведення держзакупівель робіт і послуг, пов’язаних з дорожнім будівництвом.
Ще одна з цілей «Укравтодору» — рівні умови для бізнесу. За словами Кубракова, для іноземних компаній основним бар’єром сьогодні є наші радянські кошториси. Планується, що індивідуальні кошторисні норми, як і форми КБ-2 В, КБ-3, повинні піти в минуле, відкривши двері для нових технологій та прозорості галузі.
Одна з внутрішніх реформ «Укравтодору» — запуск системи E-Road, в якій обласні служби автодоріг щодня звітують про виконану роботу. Як наголошується у статті, завдання на найближчий час — зробити цю платформу публічною.
Особливу роль в «Укравтодорі» також відводять підприємству «ДерждорНДІ». Як зазначається, головним завданням ДП на цей рік є нормативно-методичний супровід ключових реформ галузі та імплементація європейських норм і стандартів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас