Як отримати штраф від фінмону: дев'ять антипорад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати штраф від фінмону: дев'ять антипорад

Казна та Політика
2604
У квітні виповнюється рік з моменту набрання чинності Закону про фінмоніторинг № 361-ІХ. Зараз за недотримання правил законодавства суб’єктам первинного фінмону та їхнім клієнтам загрожують збільшені штрафи.
Фахівці Академії фінансового моніторингу та аналітичної системи з бізнес-розвідки YouControl спільно розробили 9 антипорад «Як нарватися на штраф».
  • Антипорада 1. Не здійснюйте належну перевірку клієнта. Наслідок – штраф до 204 тис. грн.
Як потрібно діяти. Відповідно до законодавства, СПФМ зобов’язаний здійснювати належну перевірку нових і чинних клієнтів. Належна перевірка має бути здійснена СПФМ стосовно всіх клієнтів, з якими встановлюються відносини, а також в інших випадках, визначених ст. 11 Закону про фінмон.
  • Антипорада 2. Не виявляйте політично значущих осіб (РЕР). Наслідок – штраф до 204 тис. грн.
Як потрібно діяти. Під час перевірки важливо встановити, чи не є клієнт РЕРом (політично значущою особою) або членом його сім’ї чи пов’язаною особою. Адже до таких осіб вживаються додаткові заходи, а операції таких клієнтів підпадають під значно ретельніший режим нагляду, передбачений ч. 13 ст. 11 Закону про фінмон.
  • Антипорада 3. Не слідкуйте за списками терористів та осіб, щодо яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Наслідок — штраф до 1 млн 700 тис. грн.
Як потрібно діяти. Під час встановлення ділових відносин СПФМ має розуміти, хто є його клієнтом. Важливо з’ясувати, якою є мета майбутніх ділових відносин та зміст фінансових операцій, які хоче отримати контрагент. У тому числі варто перевіряти, чи немає клієнтів у переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції. Виявивши приналежність особи до такого списку, необхідно присвоїти контрагенту високий рівень ризику, (ст. 7 Закону про фінмон), а його активи заморозити.
  • Антипорада 4. Не управляйте ризиками. Наслідок — штраф до 10% загального річного обороту, але не більше 135 млн 150 тис. грн.
Як потрібно діяти. Кожний СПФМ повинен побудувати належну систему управління ризиками. Вона має охоплювати усі можливі варіанти дій зі сторони клієнта. Критерії ризиків СПФМ розробляє самостійно, враховуючи нормативні документи свого державного регулятора, звіт про національну оцінку ризиків, типологічні дослідження Державної служби фінансового моніторингу України (ДСФМ), а також рекомендації державного регулятора.
  • Антипорада 5. Не призначайте відповідального з фінмону. Наслідок — штраф до 10% загального річного обороту, але не більше 135 млн 150 тис. грн.
Як потрібно діяти. Керівник СПФМ є відповідальним за належну організацію фінансового моніторингу. А тому повинен призначити відповідального працівника з фінмону або покласти ці обов’язки на себе у випадках, що не суперечать підзаконним нормативним актам державного регулятора. Обов’язок призначити відповідального працівника визначено в ст. 8 Закону про фінмон, а його повноваження закріплені в ст. 9 Закону.
  • Антипорада 6: Не підвищуйте кваліфікацію. Наслідок – штраф до 51 тис. грн.
Як потрібно діяти. Відповідальний працівник за фінансовий моніторинг повинен не рідше, ніж один раз на 3 роки, проходити підвищення кваліфікації. Це варто робити з метою актуалізації знань щодо вимог нормативно-правових актів.
  • Антипорада 7. Не повідомляйте про порогові або підозрілі операції. Наслідок — штраф до 340 тис. грн або складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 166−9 КУпАП.
Як потрібно діяти. СПФМ, виявивши підозрілу операцію чи діяльність клієнта, повинен повідомити про це Держфінмоніторинг. Якщо при цьому підозра виявиться хибною, то контрагент звільняється від цивільної відповідальності. Ознаки порогових фінансових операцій встановлюються відповідно до ст. 20 Закону про фінмон, а ознаки підозрілих фінансових операцій (діяльності) — відповідно до ст. 21.
  • Антипорада 8. Розголошуйте дані третім особам щодо здійснення фінансового моніторингу. Наслідок — штраф до 204 тис. грн або кримінальна відповідальність (ст. 209−1 ККУ).
Як потрібно діяти. СПФМ зобов’язаний зберігати таємницю фінансового моніторингу. СПФМ заборонено повідомляти третім особам, в тому числі клієнту, про факт подання інформації щодо нього до ДСФМ, про факт отримання запиту та про надання додаткової інформації.
  • Антипорада 9: Не зберігайте документи щодо проведення фінансового моніторингу. Наслідок – штраф до 204 тис. грн.
Як потрібно діяти. Внутрішні документи щодо фінансового моніторингу, відомості, на підставі яких здійснювалася належна перевірка клієнта, актуалізація інформації по клієнту та інші документи, що супроводжували фінансові операції, в тому числі електронні, СПФМ повинен зберігати не менше 5 років.
Підсумки. Аби не дарувати «яхт» державі, варто вести діяльність виключно в межах чинного законодавства. Щоб уникнути проблем, надіятись і довіряти занадто мало. Від «головного болю» та штрафів може убезпечити лише належна обачність, застосування ризикоорієнтованого підходу при перевірці контрагентів та використання надійних джерел даних.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас