Спірні питання реєстрації народження дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спірні питання реєстрації народження дитини

Особисті фінанси
371
При реєстрації народження дитини іноді виникають спірні питання. Наприклад: звертається мама новонародженого, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, але просить не вказувати офіційного чоловіка батьком дитини в актовому записі про народження, посилаючись на те, що він не є батьком малюка.
Про це пише Мін’юст.
Для таких ситуацій законодавством передбачено порядок необхідних дій.
Прохання матері не вказувати офіційного чоловіка батьком дитини може бути задоволене лише за наявності спільної заяви чоловіка та дружини (колишнього подружжя) про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини, а також спільної заяви батьків про державну реєстрацію народження.
Якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою – походження дитини від батька визначається за спільною заявою батьків про державну реєстрацію народження.
У разі подання заяви про державну реєстрацію народження одним із батьків або іншою особою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини про визнання батьківства, поданою через представника, повноваження якого мають бути засвідчені нотаріально, або надісланою поштою за умови її нотаріального посвідчення.
Якщо чоловік, який перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, не може особисто з’явитись до органу державної реєстрації актів цивільного стану для подання такої заяви, то його заява, яка підтверджує, що він не є батьком дитини, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, може бути подана через представника або надіслана поштою.
Повноваження представника мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас