Викрали, або загубили свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану: як діяти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викрали, або загубили свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану: як діяти

Особисті фінанси
650
Якщо у вас викрали, ви загубили чи пошкодили свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану, для його відновлення необхідно звернутися із відповідною заявою до будь-якого відділу ДРАЦС України.
Про це пише Мінюст.
Що потрібно знати для відновлення документів.
  • Повторна видача свідоцтва здійснюється за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.
  • Також свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть повторно видаватись представнику особи – у разі документального підтвердження його повноважень (за довіреністю).
Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється відділом ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника.
Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини. Якщо особа позбавлена батьківських прав, свідоцтва про народження дітей повторно не видаються.
Після припинення шлюбу внаслідок його розірвання в суді актові записи не складаються і свідоцтва не видаються. У таких випадках на письмове прохання заявника відділ ДРАЦС видає витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища.

Що робити, якщо вкрали документи. Як я відновлював паспорт і водійські права

Свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжя та близьким родичам померлого, особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом та представникові органу опіки і піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва.
  • паспорт громадянина України або паспортний документ, що посвідчує особу заявника;
  • документи, що підтверджують родинні стосунки між заявником та особою, щодо якої складено актовий запис.
Повторне свідоцтво видається відділами ДРАЦС при особистому зверненні того самого дня за пред’явленням особою паспорта або паспортного документа, а на письмові запити громадян про видачу повторних свідоцтв відповідь надсилається протягом 15 днів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас