В Україні вперше впровадили нову систему підвищення безпеки реактора на АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вперше впровадили нову систему підвищення безпеки реактора на АЕС

Енергетика
443
На енергоблоці № 3 Южно-Української АЕС ввели в експлуатацію систему примусового скидання тиску із системи герметичного огородження реакторної установки.
Про це повідомляє прес-служба ДП «НАЕК «Енертоатом».
«Цю новітню технологію в рамках проекту ЄБРР і Євратому, а також Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки діючих енергоблоків, в Україні запроваджено вперше», — зазначили в Енергоатомі.
В енергокомпанії наголосили, що система примусового фільтрованого скидання парогазової суміші з гермооболонки входить до переліку постфукусімних заходів. Вона призначена для того, щоб запобігти пошкодженню залізобетонних конструкцій і сприяти зменшенню викидів в навколишнє середовище в разі аварії.
«Система примусового скидання тиску для енергоблоку № 3 має комбіновану, двоступеневу, систему фільтрації. Перший ступінь — рідинна фаза, другий — метало-волокнисті фільтри. Вона забезпечує 99,99% очищення викидів для всіх типів аерозолів і 99,5% – для газоподібного йоду», — деталізували фахівці підприємства.
За їхніми розрахунками, можливість виникнення тиску, здатного навіть в умовах тяжких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, що експлуатуються в Україні, мізерна.
Будівельно-монтажні роботи, налаштування та випробування системи були завершені в грудні 2020 року, а зараз почалася експлуатація системи. НАЕК «Енергоатом» планує ввести таку систему в експлуатацію на всіх енергоблоках типу ВВЕР-1000 серії В-320 протягом 2021 року, істотно підвищуючи їх безпеку.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас