Розроблено папір з електронним управлінням жорсткістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено папір з електронним управлінням жорсткістю

Технології&Авто
250
Дослідники з Німеччини за допомогою нанотехнологій створили дивовижний папір. При всіх зовнішніх ознаках звичайного паперового листа “нанопапір” простим клацанням електричного тумблера з жорсткого стає м’яким, як ганчірка, і відновлює жорсткість поле відключення живлення. Понад те, жорсткістю можна управляти, змінюючи рівень напруги. Подібна властивість, наприклад, може допомогти в створенні матеріалів, що автоматично гасять удари.
Як відправну точку для досліджень вчені з Університету Йоганнеса Гутенберга в Майнці і Університету Фрайбурга взяли таку речовину зі стінок клітин деревини, як нанофібрили целюлози. Її, наприклад, можна отримувати з відходів деревини. Частинки цього матеріалу набагато менші за звичайні волокна целюлози, тому з них можна виготовляти навіть прозорий і набагато міцніший «папір».
В ході експериментів з’ясувалося, що при подачі на такий «нанопапір» електричного струму він нагрівається, і відбувається руйнування зв’язків волокон нанофібрил целюлози одине з одним. Це веде до того, що матеріал повністю або частково втрачає жорсткість — обм’якає. Зняття напруги відновлює зв’язки в місцях перетину нановолокон і повертає матеріалу первісну жорсткість.
Розроблено папір з електронним управлінням жорсткістю
Цікаво, що вчені на цьому не зупинилися і збираються поліпшити матеріал до таких властивостей, щоб він міг самостійно накопичувати заряд і використовувати його при необхідності. Подібна властивість допоможе задавати матеріалу певний поріг спрацьовування для поглинання енергії навантаження. Замість різного роду автоматики, що можна зробити вже сьогодні, матеріал з запасом енергії на борту може більш простими засобами і дуже вибірково гасити удари і підвищене навантаження, наприклад, при аварії автомобілів.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас