Викрита міжнародна шахрайська схема з мільйонним обігом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викрита міжнародна шахрайська схема з мільйонним обігом

Кримінал
792
Правоохоронці повідомили про підозру двом учасникам міжнародної шахрайської схеми, які заробляли до 10 млн євро щомісяця.
Про це в середу, 24 березня, повідомляє прес-служба Нацполіції.
“Масштабну міжнародну злочинну схему заволодіння коштами фізичних осіб викрили в грудні минулого року. Серед її учасників були громадяни України та іноземці”, – йдеться в повідомленні.
Щоб заволодіти коштами громадян, зловмисники спеціально створили вебресурси, за допомогою яких проводилися удавані угоди з купівлі-продажу різних активів – банківські метали, іноземна валюта, криптовалюта, цінні папери тощо. В разі інвестування громадянам обіцяли величезні доходи від проведення таких операцій. Щоб ввести інвесторів в оману, за допомогою програмного інтерфейсу сайтів імітувалися угоди з купівлі-продажу цих активів і фіктивне зростання в 100 і більше разів прибутку від вкладених коштів.
Після подачі заявок на виведення прибутку до громадян телефонували працівники спеціально створених колл-центрів, називалися агентами торговельних платформ і вимагали внесення додаткових коштів, а також оплати комісії в обсязі 15% від суми отриманого прибутку за виведення коштів. Після оплати акаунти інвесторів блокувалися, а розміщені на них кошти привласнювали організатори шахрайської схеми.
Шахрайська схема дозволяла заробляти від 8 до 10 млн євро щомісяця. Кошти інвесторів зараховувалися на рахунки підконтрольних організаторам підприємств у Великобританії, Угорщині, Чехії, Естонії та інших країнах. Надалі незаконний дохід легалізували шляхом придбання елітної нерухомості, автомобілів і інвестування в бізнес-проекти в Україні.
На підставі доказів, отриманих оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань, 18 березня слідчі Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора повідомили про підозри двом учасникам злочинної організації. Їм інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами), ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом).
Двом підозрюваним суд вже обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення 325 млн грн застави кожному.
Наразі вже встановлено понад 260 постраждалих інвесторів, яких обдурили на майже 9,4 млн євро. Більшість з них – громадяни Німеччини, Австрії, Швейцарії.
Раніше були проведені обшуки за місцями проживання фігурантів. Тоді ж на рухоме і нерухоме майно загальною вартістю понад 50 млн євро накладено арешти, в тому числі на елітні автомобілі і нерухомість.
Шахрайська схема викрита спільно з міжнародними партнерами – Генеральною прокуратурою міста Бамберга Федеративної Республіки Німеччина, Євроюстом, Європолом.
Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло постраждалих.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас