Ринок газу в лютому: облгази збільшили відбір газу з ГТС у чотири рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок газу в лютому: облгази збільшили відбір газу з ГТС у чотири рази

Енергетика
300
У лютому 2021 року учасники ринку газу відібрали з газотранспортної системи 436 млн кубометрів газу на суму 4,04 млрд грн. Із них 87%, або 3,5 млрд грн, складає частка облгазів. У порівнянні з січнем відбори газу в лютому 2021 року зросли у чотири рази.
«Неефективність менеджменту деяких операторів газорозподільних мереж (обл- і міськгазів) та непрозора політика закупівель газу для власних потреб призвели до кризової ситуації на ринку газу на початку лютого 2021 року. Уряд і НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) були змушені вжити надзвичайних заходів, щоб не допустити перебоїв постачання газу українським споживачам», — йдеться у повідомленні.
Учасники ринку природного газу отримали на період лютого-березня 2021 року відстрочку платежів за утворені негативні небаланси до 90 днів (раніше цей період складав до 20 днів).
Включно з заборгованістю за попередні періоди та новими нарахуваннями до сплати оператори ГРМ мають розрахуватися з ОГТСУ на суму 5,11 млрд грн. З них 3,56 млрд грн (70%) становлять борги, утворені з 1 січня 2020 року по 17 лютого 2021 року, та 1,55 млрд грн — нарахування до сплати з відстрочкою 90 днів.
Лідери серед боржників: Донецькоблгаз (+175 млн грн) та Тернопільміськгаз (+70 млн грн), які демонструють найбільший приріст нарахувань за відібраний газ. Сукупно їхня заборгованість та нарахування до сплати сягають 1 248 млн грн (803 млн грн — Донецькоблгаз і 445 млн грн Тернопільміськгаз).
Ці два оператора ГРМ стабільно демонструють негативну динаміку накопичення боргів та навіть не намагаються врегулювати свої негативні небаланси.
«Рівень заборгованості облгазів перед ОГТСУ є критичним. Проблема вимагає термінового вирішення, оскільки ставить під загрозу безперебійне постачання газу споживачам України, — прокоментував генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон. — З такими боргами Оператор ГТС буде не в змозі здійснювати капітальні інвестиції та фінансувати в повному обсязі необхідні ремонти».

Довідка Finance.ua:

  • Проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціонований відбір газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ «Укртрансгаз») у розмірі більше 44 млрд грн за період з 2015 по 2019 рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас