Мінфін відзвітував про виконання держбюджету-2020 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін відзвітував про виконання держбюджету-2020

Казна та Політика
299
Міністерство фінансів представило публічний звіт про виконання державного бюджету за 2020 рік.
У заході під головуванням першого заступника міністра фінансів Дениса Улютіна також взяли участь представники комітету Верховної Ради з питань бюджету, Рахункової палати та Державної казначейської служби.
За підсумками 2020 року уряду, незважаючи на карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19, вдалося досягти виконання бюджетних показників у запланованих законом обсягах, а саме:
  • утримати дефіцит державного бюджету в межах граничного показника (факт — 5,3% ВВП при плані 7,5% ВВП);
  • перевиконати доходи держбюджету (фактично надійшло 1076 млрд грн при затверджених законом обсягах у сумі 1022 млрд грн);
  • профінансувати сферу оборони та безпеки в обсязі 6,1% ВВП;
  • забезпечити зростання мінімального розміру заробітної плати до 5 тис. грн. з 1 вересня 2020 року, прожиткового мінімуму та інших видів соціальних виплат та допомог;
  • підтримати населення та бізнес за рахунок Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19;
  • продовжити підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян;
  • надати пільги та субсидії для населення в грошовій формі;
  • покращити фінансування капітальних видатків державного бюджету до фактичних 94,9 млрд грн, що на 18,7% більше за показники 2019 року.
Держбюджет на 2020 рік був затверджений у грудні 2019 року. Однак безпрецедентний рівень невизначеності на фоні коронакризи призвів до стрімкого погіршення ділових та споживчих очікувань, що створило значні ризики для розгортання світової рецесії.
Тому в березні 2020 року уряд переглянув макроекономічний прогноз. Так, було знижено прогнозну динаміку основних макроекономічних показників, а торік у квітні внесені відповідні зміни до держбюджету, які дали можливість відреагувати на виклики, перед якими постала Україна.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас