Марія Бутіна: підозра по SMS? Особливості діджиталізації кримінального процесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марія Бутіна: підозра по SMS? Особливості діджиталізації кримінального процесу

Кримінал
732
Якби злочинці скоїли кримінальне правопорушення у 2021 році, то підозру їм би вручили через SMS-повідомлення? Новина про те, що Володимиром Зеленським подано законопроєкт №5246 – змусила посміхнутись.
Звісно, підозру в такий спосіб ніхто не отримає, але цей крок важливий на етапі функціонування кримінального процесу. З нього слідує, що правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі буде однаковим.
Уявіть обсяги матеріалів кримінальних проваджень. Та адвокатів, які «професійно» мають з ними ознайомлюватися. Матеріали кримінального провадження потрібно:
  • відфотографувати;
  • видрукувати;
  • сформувати;
  • використовувати.
А це може бути одинадцять томів і двісті сторінок.
Значення системи в процесі комунікації між учасниками процесу
Уявіть собі, щоб знайомитися з матеріалами кримінальної справи – адвокат в онлайн режимі надсилає клопотання. Слідчий, дізнавач, прокурор його швидко отримує і надає доступ до матеріалів. Даний процес значно скорочує процедуру ознайомлення.
Це не єдине, що спрощуватиме комунікацію захисника між правоохоронними органами та судом. Адже для того, аби її удосконалити та покращити, потрібно дану систему запустити.
З цього законопроєкту вбачається, що слідчий, дізнавач, прокурор, суд, а також захисник використовують ІТСДР (Інформаційно-телекомунікаційна система досудового розслідування, – ред.) для реалізації своїх повноважень, захисту прав та інтересів, передбачених КПК та в порядку, що визначений положенням про цю систему.
Насправді ефективність інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування очевидна з наступних підстав:
  • прискорення опрацювання документів з боку слідчих і прокурорів;
  • можливість ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження з електронній формі, що говорить про значну економію часу;
  • адвокати зможуть подавати заяви та клопотання в «прискореному» режимі.
Перелічені лише ті пункти, які будуть помітні на початкових стадіях запровадження електронної системи.
Закордонний досвід
На підтвердження того, що крок до «діджиталізованої країни» є важливим, слід навести приклад Литовської Республіки. На відміну від України, паперовий та електронний документи, в кримінальному провадженні, там мають однакову юридичну силу, однак перевага надається саме останній.
Електронна система під назвою «baudžiamojo proceso informacinės sistemos» працює наступним чином:
- визначаються електронний формат процесуальних документів та їх форма (з посиланням на нормативно-правові акти, що регулюють це питання);
- механізм отримання процесуальних документів за допомогою електронних засобів;
- правила застосування цієї системи учасниками кримінального провадження;
- правила користування нею.
Протягом року до ІBPS вносяться відомості про близько 85 тис. кримінальних справ. За 15 місяців у ІBPS створено три мільйони документів, з яких два мільйони підписані кваліфікованим електронним підписом. Що свідчить про велику потужність системи, ну і, звісно, «економію паперу».
Наявна електронна система кримінального процесу в Литовській Республіці чітко структурована та містить в собі низку підсистем з різноманітними базами даних.
ІBPS, яка увійшла в експлуатацію з 1 січня 2016 року активно працює, та зменшує обсяг паперової роботи як працівникам правоохоронних органів, так і іншим суб’єктам кримінального процесу.
Зміни, які може понести даний законопроєкт для України
Якщо повернутися до нас, в Україну, то варто зазначити, що якщо на законодавчому рівні дана новація потребує врегулювання, то тестовий режим інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, який сприятиме швидшій адаптації та пристосування до неї – потрібно ввести якнайшвидше.
Поки що можемо собі лише уявити зручність та важливість даної системи у кримінального проваджені.
Як зазначає Міністр МЮУ Денис Малюська, на сайті урядового порталу органів виконавчої влади України: «Запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування дозволить мінімізувати та, як наслідок, повністю відмовитись у майбутньому від паперового провадження у кримінальному процесі».
Перехід України до електронної системи документообігу повільно спостерігається, прикладом цього може бути підсистема «Електронний суд». Вона дозволяє учасникам судового процесу формувати процесуальні документи та бути присутнім на судовому засіданні в онлайн режимі.
Я бачу лише позитивні сторони у запровадженні інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, оскільки Україна поступово рухається до новацій, в тому числі і до електронного документообігу.
Головна умова для цього – підтримка урядом України законопроєкту № 5246, який ініціював гарант країни Володимир Зеленський. Про роботу системи в практиці ми зможемо говорити тільки тоді, коли вона запрацює, але проаналізувавши сталу «паперову» систему досудового розслідування, можна розглядати лише позитивний результат її започаткування.
Марія Бутіна, юрист адвокатського об’єднання «Юнімайндс»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас