Будинки українців хочуть опалювати сумішшю газу з воднем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будинки українців хочуть опалювати сумішшю газу з воднем

Енергетика
4678
В Україні почалася підготовка до тестування газоводневої суміші для опалення двох населених пунктів, старт якого запланований через два роки. Жителі двох сіл на 50−100 будинків будуть користуватися сумішшю природного газу з 10% водню. Згодом його кількість буде доведено до 20%. Про це повідомляє Регіональна газова компанія (РГК).
Практичний експеримент розпочнеться в 2023 році і триватиме до 2025 року.
При цьому в компанії запевняють, що 30%-ва концентрація водню в газовій суміші є безпечною для моделей мереж, які максимально наближені до наявних в Україні.
Як уточнили в РГК, на першому етапі експерименту не потрібно буде міняти газове обладнання в будинках споживачів. Однак при збільшенні концентрації водню, можливо, доведеться міняти пальники в деяких газових приладах.
«Ми створюємо проєкт, подібний до HyDeploy у Великобританії, до якого залучено близько 10 тис. споживачів. Цей проєкт працює в тестовому режимі, але вже вийшов за межі експерименту», — сказав директор департаменту стратегічного планування РГК Станіслав Казда.
Серію експериментів з впровадження водню в українські газопроводи РГК почала в 2020 році. А до 2050-го Україна готується взяти зобов’язання щодо скорочення викидів вуглекислого газу в рамках європейського плану Green Deal.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас