Киянину помилково нарахували майже мільйон гривень боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянину помилково нарахували майже мільйон гривень боргу

Особисті фінанси
898
Юристи радять перевіряти реєстр боржників і автоматизовану систему виконавчих проваджень.
У реєстрі боржників перебуває понад два мільйони українців. Але не всі навіть знають, що потрапили в цю базу. Наприклад, киянину Михайлу нарахували майже мільйон гривень боргу. Чоловік оббивав пороги чиновників два тижні, але ніхто не зміг пояснити ситуацію.
«Михайло — ветеран українсько-російської війни, там отримав контузію, тепер має інвалідність і живе на пенсію. Про борг у майже мільйон гривень дізнався, коли оновив додаток „Дія“. Згідно з даними, він нібито заборгував 775 тисяч гривень», — йдеться в повідомленні.
Відзначається, що відразу після цього чоловік спробував з’ясувати, звідки такий борг, але в кабінети чиновників потрапити виявилося не так легко. Один з них не відповів, в кабінет іншого не пустили.
«Все почалося ще три роки тому, коли Михайло потрапив у ДТП. На місці аварії чоловік визнав провину. За ремонт позашляховика сплатила страхова 90 тисяч гривень. Однак потерпіла водійка Range Rover подала до суду з вимогою доплатити їй ще 130 тисяч гривень. Перша інстанція позов не задовольнила», — інформує видання.
«Потім був інший суд, про який не повідомили ні мене, ні мого адвоката. Суд пройшов, і мене визнали винним», — скаржиться чоловік.
За рішенням Апеляційного суду, Михайло винен 130 тисяч, але не ті, які йому нарахували. Тому журналісти разом з чоловіком поїхали в Державну виконавчу службу, яка відповідає за те, щоб українці вчасно виконували рішення суду.
У структурі стало зрозуміло, що сума боргу — технічна помилка. Як виявилося, історія Михайла не перша. І сталася вона через помилку виконавця. Потім у додатку «Дія» її продублював співробітник підприємства інформаційної системи. Це держструктура, яка веде реєстри.
«Насправді, ситуація така, що законом передбачено виправлення арифметичних і граматичних помилок в документах», — сказала заступник начальника управління Державної виконавчої служби Києва.
Щоб не потрапити в схожу ситуацію, треба перевіряти реєстр боржників. Цілком ймовірно, що ваші дані внесли помилково, а ви і знати не будете, поки не зберетеся оформити на себе майно. Якщо ваше прізвище знаходиться в цьому реєстрі, наприклад, оформити квартиру не зможете.
«Міністерство юстиції розробило ці джерела: реєстр боржників і автоматизована система виконавчих проваджень. Зайдіть на сайт, введіть своє прізвище, ІПН і подивіться, чи немає вас серед боржників», — радить юрист Дмитро Кравець.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас