Як Нацбанк перевіряє походження коштів власників небанківських фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Нацбанк перевіряє походження коштів власників небанківських фінустанов

Казна та Політика
538
В Національному банку пояснили, як перевіряють джерела походження коштів власників небанківських фінустанов.
«Одна з функцій Національного банку — видача ліцензій та погодження власників небанківських фінустанов. До регулятора звертаються особи, які хочуть отримати ліцензію на надання тих чи інших фінансових послуг чи придбати або збільшити існуючу частку у фінансовій установі. Одна з вимог до них в багатьох випадках — підтвердження походження джерел коштів на створення чи придбання такої установи», — ідеться в повідомленні.
Загальні вимоги до джерел походження коштів:
  • вимоги до джерел походження коштів відрізняються залежно від типу ліцензії та мети звернення до НБУ (створення нової компанії чи купівля частки в чинній);
  • перелік документів, які необхідно подати до НБУ, залежить від виду доходів, які надаються для підтвердження фінансового стану. Також він визначається з урахуванням всіх обставин та умов конкретної ситуації;
  • для перевірки джерел походження коштів надаються підтверджувальні документи або інформація з публічних джерел. Це мають бути відомості, які дають змогу зробити обґрунтований висновок щодо наявності достатніх фінансових можливостей у власників небанківської установи для створення або купівлі фінансової компанії.
Якщо у Національного банку буде обґрунтований сумнів щодо угод, операцій, обставин та подій, регулятор має право вимагати подання додаткових документів та інформації для ухвалення позитивного чи негативного рішення.
«Ідеться про випадки, коли Національний банк вбачає ознаки фіктивності правочину, угода економічно недоцільна тощо. На цей момент Національний банк керується різними нормативно-правовими актами під час здійснення тієї чи іншої ліцензійної дії щодо небанківських фінансових установ (зокрема документами, затвердженими ще Нацкомфінпослуг)», — пояснює регулятор.
Чому Нацбанк перевіряє джерела походження коштів:
  • це один з елементів нагляду за діяльністю небанківських фінустанов. Національний банк дбає про те, щоб структури власності на небанківському ринку були прозорими, власники установ мали бездоганну ділову репутацію та мали можливість фінансово підтримати установу у разі потреби;
  • також НБУ намагається запобігти ситуаціям, коли порушується законодавство про фінансовий моніторинг, а отримані незаконним шляхом кошти намагаються легалізовувати через придбання активу у фінансовому секторі.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас