Скуповували бази даних і оформляли кредити: як захиститися від шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скуповували бази даних і оформляли кредити: як захиститися від шахраїв

Кримінал
4006
Зі зростанням популярності пільгових кредитних програм в Україні активізувалися шахраї. Вони беруть кредити на людей, які нічого не підозрюють, а дані для оформлення іноді у них виявляються від банків.
Реальні дані українців потрапляли до шахраїв з баз даних, які продавалися в Інтернеті. В одній з таких баз було понад 4 млн клієнтів.
Експерти з кібербезпеки кажуть, що дані українців шахраї отримують через недобросовісних співробітників. Такі співробітники можуть або продавати дані, або віддавати їх з почуття помсти перед звільненням.
Щоб не стати жертвою шахраїв, фахівці радять самому собі заборонити брати в борг. Потрібно звернутися в бюро кредитних історій або свій інтрнет-банкінг і поставити заборону на видачу кредиту. Таку заборону можна зняти в будь-який момент, але зробити це може тільки та людина, яка оформляє позику.
Часто в банках або інших установах просять копії паспортів. Це небезпечно, тому потрібно проставити на такій копії позначку. Тобто потрібно, щоб фахівець банку написав, що це копія, і вона видана в конкретну установу.
Така процедура підходить лише для ксерокопій, які клієнт передає особисто. Електронні копії для онлайн-угод слід переправляти тільки через захищені канали.
Варто віддавати перевагу передачі інформації з державного захищеного сервісу «Дія». Вона буде передана з відповідним маркуванням, так званим підписом, де будуть вказані дата і час передачі даних.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас