Що зміниться в регулюванні ринку після ухвалення законопроєкту про фінпослуги — роз'яснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться в регулюванні ринку після ухвалення законопроєкту про фінпослуги — роз'яснення НБУ

Казна та Політика
437
Профільний комітет Верховної Ради рекомендував підтримати у першому читанні проєкт закону №5065 «Про фінансові послуги та фінансові компанії».
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
«Це перший та базовий закон для осучаснення регулювання фінсектору. Він закладає універсальні підходи для всіх фінустанов — від банків до інвестиційний компаній та ломбардів», — ідеться в повідомленні.
Що передбачає законопроєкт № 5065:
  • єдині підходи до захисту прав споживачів. «Безумовно, стабільність фінустанов та їхня здатність виконувати взяті перед клієнтами зобов’язання — пріоритет Національного банку. Але також ми пропонуємо фокусуватися на нагляді за їхньою „ринковою поведінкою“. Це стандарт для регуляторів у розвинених країнах», — пояснюють у Нацбанку.
Йдеться про прозоре ведення бізнесу, дотримання принципів fair play, добросовісна поведінка стосовно клієнтів, захист персональної інформації, розкриття повної інформації про послуги. Це допоможе захистити споживачів та підвищити їхню довіру до ринку;
  • НБУ пропонує низку послаблень для гравців ринку. Буде спрощений вихід на ринок прозорих та добросовісних установ. «Пропонуємо відмовитися від двоетапної процедури доступу на ринок. Кожна установа отримуватиме лише одну ліцензію. Установи зможуть вести іншу господарську діяльність, якщо це не загрожуватиме інтересам клієнтів», — пояснює регулятор. Також будуть розширені можливості залучати додаткове фінансування для власного розвитку;
  • нагляд за фінустановами буде ризик-орієнтованим. Невеликі компанії та компанії, які не залучають коштів громадян, матимуть менше вимог та уваги регулятора. Ті установи, які несуть більше ризиків для клієнтів, — більше.
«Законопроєкт врегулює роботу фінансових компаній та ломбардів. Адже сьогодні регулювання фрагментарне та не враховує їхні особливості. Але цей законопроєкт має обов’язково супроводжуватися оновленням ще двох ключових законів — „Про кредитні спілки“ (законопроєкт № 5125) та „Про страхування“ (очікує реєстрацію в парламенті)», — додали в Національному банку.

Довідка Finance.ua:

  • Голова Національного банку Кирило Шевченко заявляв, що ухвалення законопроєкту «Про фінансові послуги та фінансові компанії» дозволить Національному банку мати єдині підходи до регулювання фінансових ринків.
  • Законопроєкт принципово змінює підхід до ліцензування. Він дозволяє відійти від ліцензування окремих видів фінансових послуг, натомість здійснювати комплексне ліцензування виду діяльності фінансової установи одночасно із включенням такої установи до відповідного реєстру. Це спростить процес доступу на ринок та підвищить ефективність регулювання.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас