Яків Воронін: законопроект про податкову амністію та його потаємні можливості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яків Воронін: законопроект про податкову амністію та його потаємні можливості

Казна та Політика
704
В цій авторській колонці поговоримо про законопроект № 5153 яким планується встановити правила проведення першої в історії України податкової амністії. Цей законопроект значно кращий за попередні версії, наприклад в ньому передбачено можливість подання знеособленої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
Але в цій колонці я не буду акцентувати увагу на умовах податкової амністії, які є очевидними та про них можна почитати текст законопроекту. Метою написання цієї колонки є показ можливостей, які зможе надати законопроект № 5153 у випадку його прийняття.
Як заробити на зборі з одноразового добровільного декларування
Пункт 8 законопроекту передбачає три види ставок збору:
  • 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках України, та інші активи, які знаходяться в Україні;
  • 9% – валюта на банківських рахунках та інші активи, які знаходяться закордоном, право грошової вимоги до нерезидентів;
  • 2,5% – за ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), придбаних у період з 01.01.2021 по 20.06.2022р. до подання декларації.
Тобто якщо у вас є необлікована готівка і ви плануєте подати одноразову декларацію одночасно із сплатою одноразового збору, то ви можете заплатити 5% за розміщення готівки на власному рахунку у банку і після сплати такого збору одразу можете користуватися такими грошима вже у безготівковій формі.
Якщо ж ви придбаєте ОВДЗ, то зможете сплатити 2,5%. Якщо така альтернатива може застосовуватися для 5% і зробити із них через ОВДЗ можна 2,5%, то цілком виправдано, що через такий алгоритм можна застосувати і 9% на іноземні активів. Тобто порахувати їх вартість за кордоном, купити ОВДЗ на відповідну суму і все, 9% перетворюються у 2,5%. Економія 6,5%.
Але і це не все. Якщо взяти за основу, що дохідність ОВДЗ складає приблизно 10% річних, виходить що на податковій амністії можна ще і добряче заробити. Тобто при купівлі ОВДЗ на 1 рік сплачуєте 2,5%, а через рік отримуєте свої гроші плюс 10%. Але вже повністю легальні із додатковим заробітком у 7,5%.
Нагадаю, що відсотки за ОДВЗ не обкладаються податком з доходів фізичних осіб.
Не повертати старі позики вигідно?
Якщо у вас є незакрита позика перед своєю компанією — багато підприємців так робить, коли терміново потрібно отримати гроші на необхідні потреби. Компанії видавали своїм засновникам позики, для того щоб через певний час такий засновник повернув таку позику та отримав ці гроші у вигляді дивідендів.
Для того, щоб отримати таку позику у вигляді дивідендів від юридичної особи, яка перебуває на єдиному податку, потрібно утримати 9% податку на доходи фізичних осіб + 1,5% військового збору, що разом складає 10,5%.
Якщо трансформувати отриману поворотну позику у безповоротну, то виходить, що заміст 10,5% платник податків може заплатити 5% абсолютно легального збору або навіть 2,5%, придбавши ОВДП.
Реалізація закону про податкову амністію безумовно матиме визначальні наслідки для всіх українців, враховуючи, що це своєрідний тест на довіру українців з грошима до держави.
Від того, як буде вестися роз’яснювальна робота щодо можливостей податкової амністії, залежить розмір надходжень до державного бюджету.
Яків Воронін, адвокат, доктор юридичних наук, доцент, власник «Адвокатського бюро Якова Вороніна»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас