Мінсоцполітики планує відв’язати частину виплат від прожиткового мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінсоцполітики планує відв’язати частину виплат від прожиткового мінімуму

Казна та Політика
1385
В Мінсоцполітики мають намір відв’язати частину виплат від прожиткового мінімуму та залишити тільки те, на що живе людина. Так сподіваються підвищити прожитковий мінімум та зробити його реальним.
Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в ефірі «5 каналу».
Вона зазначила, що зараз у Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт №5045, який має відв’язати частину різних виплат від прожиткового мінімуму та залишити тільки те, на що живе людина: пенсію, мінімальну зарплату та основні допомоги (з інвалідності, дітям-сиротам тощо).
Так, наразі до прожиткового мінімуму підв’язані близько 150 різноманітних виплат: штрафів, зборів, надбавок тощо. За словами Лазебної, якщо відв’язати від прожиткового мінімуму частину виплат, міністерству буде легше підвищувати його.
Вона заявила, що прожитковий мінімум можна буде підвищити до 3,5 тисячі гривень для людей, які вже не працюють, та до 4 тисяч гривень для дітей до шести років.
«Якщо ми наведемо там порядок, то вже в 2022 році ми зможемо встановити мінімальну пенсійну виплату для непрацюючих пенсіонерів, кому виповнилося 70 років і в кого є повний стаж 30 і 35 років. Ми можемо зробити 3,5 тисячі гривень», — сказала вона.
Водночас міністерка визнала, що нинішнього прожиткового мінімуму не вистачає на базові потреби українців.
«Зараз прожитковий мінімум встановлюється в державному бюджеті як розрахункова величина. Тому в нас є такі виплати, на які ми даємо 2,5 прожиткові мінімуми. Тобто ми визнаємо, що на прожитковий у 2 тисячі гривень не можна задовольнити всі потреби людини. Ми рахували, що сьогодні середній прожитковий мінімум реальний має бути 4,5 тисячі гривень. А сьогодні він, наприклад, 2,5 тисячі гривень», — каже Лазебна.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні існують два типи прожиткового мінімуму: законодавчо визначений та фактичний.
  • Кабінет міністрів схвалив проєкти законів щодо запровадження в Україні нової сучасної методології обчислення прожиткового мінімуму.
  • Прожитковий мінімум для працездатних осіб Міністерство соціальної політики України орієнтовно оцінює в 4,1 тис. грн/міс. замість нинішніх 2,27 тис. грн/міс. Середній показник цієї величини має становити 4,546 тис. грн порівняно з нинішніми 2,189 тис. грн.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас