Банкіри: ринок первинної іпотеки досі непрозорий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: ринок первинної іпотеки досі непрозорий

Нерухомість
487
Ринок первинної іпотеки досі непрозорий. Банкіри розповіли під час круглого столу на тему «Іпотека у 2021 році: як нова держпрограма вплине на розвиток іпотечного кредитування».
«Суттєва проблема – повна непрозорість ринку. Системного руху на первинному ринку немає, оскільки ринок непрозорий. Відсутній централізований облік власників квартир в недобудовах. Схеми роботи забудовників різні, їх десятки. Використовують схеми, які складні для банків з точки зору легальності», – перелічив основні проблеми заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
Він каже, що немає чіткості та прозорості в дозвільній документації. «Але банк не може починати кредитувати людей на купівлю квартир у будинку, на який ще немає дозвільної документації. Відсутня відповідальність забудовника за те, що будинок буде зданий в строк, зазначений в контракті», – сказав Антон Тютюн.
Перша заступниця голови правління банку «Глобус» Олена Дмітрієва жаліється на низький рівень конкуренції на ринку. «Банк «Глобус» займає понад 90% первинної іпотеки. НБУ потрібно задуматися, чому інші банки не хочуть заходити на ринок первинної іпотеки, що потрібно змінити, щоб банки більш охоче кредитували первинку», – наголосила вона.
Олена Дмітрієва нагадала про проблему оподаткування. «Забудовники у разі передачі права власності на майнові права покупцю мають одразу платити 20% податку. Це дуже сильно заважає зробити галузь прозорою», – впевнена вона.
Заступниця директора департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Ольга Муха каже, що частка видач на первинному ринку у них складає лише 10-15%. «Дійсно, ринок є непрозорим, питань багато. Можливо, ті законопроєкти стосовно речових прав на первинному ринку, які виносяться на розгляд, нададуть більший поштовх до розвитку цього ринку», – зазначила Ольга Муха.
Вона радить не очікувати, що всі забудовники в один момент за один місяць перейдуть на схеми, дозволені програмою. «Можливо, буде якийсь перехід, пожвавлення, але це буде довший процес. Плюсом програми є те, що ми стимулюємо розвиток нового житла, це для банку плюс, що він зможе мати більш ліквідне майно», – сказала вона.
«Якщо банк спробує не повернути депозити, ви знаєте, які будуть найжорсткіші регуляції, і відповідальність банків перед вкладниками дуже сильно контролюється. Але ніякої відповідальності забудовників перед інвесторами, які такі самі гроші вносять, просто не в банк, а в будівництво», – каже Антон Тютюн.
В НБУ розуміють необхідність посилення вимог до забудовників. «Кількість ошуканих інвесторів зростає експоненційно. Зважаючи на те, що забудовники, як і банки, тримають значні заощадження населення, вимоги до них мають бути еквівалентно жорсткими», – розповіла старша економістка управління аналізу системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Альона Шмигель.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас